Ga naar Content

Agathakerk vindt zich opnieuw uit: met één muisklik tóch bij kerstviering

BEVERWIJK - Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Het coronavirus zette aanvankelijk een streep door alle vieringen in de Sint-Agathakerk, maar na de opname vanmiddag kan iedereen tóch de gezinsviering meebeleven, zo vertelt pastor Nico Smit enthousiast. "Gewoon, via YouTube. Dat doe ik vanavond ook." 

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Pastor Nico Smit is na de opnames een tevreden man. "Eigenlijk zou deze kinderviering ook niet doorgaan. Dat wil zeggen niet met publiek en kerkgangers. Maar dat vonden we allemaal zó ontzettend jammer, dat we besloten hebben om het toch te doen. Maar dan een video, zonder kerkgangers. Die we dan uitzenden via YouTube, zodat iedereen er toch een beetje bij kan zijn. Dat is toch prachtig dat dat kan?"

De parochie hoopt met de dienst jongeren extra aandacht te geven. 

Tekst gaat verder onder de video

Agathakerk moest zich opnieuw uitvinden - NH Nieuws

De jongerendienst werd donderdag om 16.00 uur opgenomen. Onder begeleiding van pastor Nico Smit. De 'middagklus' betekent echter ook dat de pastor voor het eerst op Kerstavond een keer vrij heeft. "Dat is uniek ja. Maar ik denk dat ik niet de enige ben. Helaas zullen er vele collega's thuis zitten. Hunkerend naar de kerk, en vooral naar de parochianen. Dat geldt voor mij ook."

Kerststal Agathakerk
Al vanaf 1992 wordt er in de Beverwijkse Sint-Agathakerk een megakerststal gebouwd. Ondanks de coronacrisis, was er ook dit jaar weer een kerststal. De kerststal, die 22 meter breed is, is misschien wel de grootste kerststal van Nederland. Er komen jaarlijks zo'n 10.000 mensen naartoe. Dit jaar waren dat er slechts enkele honderden, voornamelijk scholieren uit de buurt.

Het is voor veel mensen een zwaar jaar, zo stelt pastor Smit. "Maar echt: het komt goed. Wanneer weet ik niet, maar houd hoop. Daar ben ik van overtuigd."

Voor meer informatie over publicatie van de kerstviering kijk je op deze website.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]