Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Laatste Amsterdamse middengolfzender dreigt te verdwijnen

27 december 2020, 10.00 uur · Aangepast 27 december 2020, 11.48 uur · Door Frederieke Weel & Flip Linssen

AMSTERDAM - De oprichters van Amsterdamse radiozender Extra AM, die 24 uur per dag hits uit de jaren '60, '70 en '80 uitzendt, maken zich zorgen. De radiozender raakte onlangs twee van haar sponsoren kwijt, als gevolg van teruglopende inkomsten vanwege de coronamaatregelen. Om de vergunningen en energiekosten volgend jaar nog te kunnen betalen zijn de radiomakers een crowdfundingsactie gestart: "Het zou zonde zijn als dit moest verdwijnen."

Foto: NH Nieuws

Harm ten Brink is de oprichter van Extra AM en een enthousiaste hobby-radiomaker. Volgens hem heeft het middengolfgeluid van zijn zender een typerend karakter dat doet denken aan de piratenzenders van vroeger.

Maar door het terugtrekken van twee belangrijke sponsoren, maakt hij zich nu zorgen. "We zitten een beetje met onze handen in het haar om de vergunningen te kunnen betalen voor volgend jaar. Het is voor ons een ontzettend leuk hobbyproject waar veel mensen van genieten en het zou zonde zijn als dat moet verdwijnen."

Daar is vaste luisteraar Jan Terpstra het mee eens. Op zijn hobbykamer vol oude radio-apparatuur zet hij graag Extra AM aan. "Als ik naar Extra AM luister ben ik echt weer een zorgeloos kind. Ik zie mezelf met een klein transistorradiootje stiekem onder mijn hoofdkussen. Dat gevoel wordt volgens mij gedeeld door veel mensen die vroeger naar de zeezenders luisterden."

Tekst loopt door onder de video

Extra AM - NH Nieuws

Extra AM is de laatste middengolfzender van Amsterdam en is te beluisteren van Amsterdam-West tot Leiden op 1332 kHz. De muziek wordt bij Harm thuis vanaf zijn computer klaargezet. Op een manege in Amsterdam-Osdorp huurt Extra AM een stuk grond waar de zendmast op staat.  Vanuit daar wordt de muziek op zender gezet. 

Harm is een crowdfundingsactie gestart om de vergunningen en energiekosten te kunnen betalen. Hij heeft inmiddels iets meer dan de helft opgehaald. Jan heeft naar eigen zeggen twee seconden getwijfeld om te doneren: "Het zou jammer zijn als dit radiostation met zo'n karakteristiek geluid en mooie collectie muziek zou verdwijnen. Dan gaan we steeds meer naar een omroep-eenheidsworst en dat zou enorm jammer zijn."

De zender is te beluisteren op frequentie 1332 kHz. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]