Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Verplichte negatieve testuitslag voor alle reizigers naar Schiphol

23 december 2020, 21.58 uur · Aangepast 24 december 2020, 07.55 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - Vanaf dinsdag moeten alle reizigers die per vliegtuig naar Nederland komen een negatieve coronatestuitslag bij zich hebben. De maatregel geldt al voor reizigers afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en een aantal hoogrisicolanden, maar vanaf dinsdag 29 december moeten ook Nederlanders een negatieve testverklaring op zak hebben.

De G-pier van luchthaven Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De negatieve PCR-testuitslag mag bij aankomst op Schiphol niet ouder zijn dan 72 uur. De luchtvaartmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor de controle en mogen passagiers niet meenemen als ze geen negatieve testverklaring bij zich hebben.

Drukte op Schiphol

Tien dagen geleden deelde burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer haar zorgen over de drukte op Schiphol. Schuurmans gaat over de openbare orde op Schiphol en vreesde lange wachtrijen van reizigers die al een verplichte negatieve testuitslag bij zich moesten hebben en daarop gecontroleerd moesten worden door de Koninklijke Marechaussee.

Steekproefgewijs

Bij de nieuwe verplichting voor alle reizigers zal de veiligheidsregio steekproefgewijs controleren op het bezit van de negatieve testverklaringen. Schiphol beloofde al eerder beterschap door meer personeel in te zetten en werkzaamheden op te schorten in de terminal die passagiers in de weg kunnen zitten.

Zowel Schiphol als KLM hebben onlangs opgeroepen om geen niet-noodzakelijke reizen te maken. Momenteel geldt voor de hele wereld code oranje of code rood.

Inreisverbod 

Overigens geldt voor de meeste mensen zonder EU-paspoort nog steeds een Europees inreisverbod. Daarop wordt uitzondering gemaakt voor onder anderen mensen in een langeafstandsrelatie, zakenlieden, topsporters en journalisten.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]