Ga naar Content

Ondanks lockdown toch 2.000 driegangenmaaltijden voor daklozen tijdens Kerst

AMSTERDAM - Vanwege de lockdown kan het traditionele daklozen-kerstdiner van het Leger des Heils in de Koepelkerk niet doorgaan. Om de daklozen toch nog een beetje kerstgevoel te geven heeft 50|50 Food een actie op touw gezet om 2.000 driegangenmaaltijden te maken voor dak- en thuislozen. 

Foto: NH Nieuws

Het is deze dagen buffelen in de keuken van 50|50 Food om alles op tijd klaar te krijgen. 50|50 Food is het werkbedrijf van het Leger des Heils. “Hier werken mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Wij hebben als doel om ze weer klaar te stomen voor een betaalde baan”, legt teamleider Chiel Naber uit.

Normaal gesproken werken de cliënten in het restaurant. “Door corona kan er bijna helemaal niets. Maar wat we wel kunnen doen, willen we ook doen, zoals een mooie maaltijd geven aan iedereen”, vertelt werkbegeleider Kathy Spaargaren.

Buffelen in de keuken voor 2.000 driegangenmaaltijden voor daklozen - NH Nieuws

Ook werkbegeleider en kok Nils Lauffer is blij dat hij iets kan doen voor de daklozen. “Er zijn een hoop faciliteiten weggevallen. Op deze manier proberen we ze toch het gevoel te geven dat ze onderdeel zijn van de maatschappij, dat ze erbij horen”, legt hij uit tijdens het klaarmaken van een waldorfsalade. “Het is heel belangrijk dat iedereen deze dagen een lekker hapje kan eten. Een kleine attentie kan zoveel betekenen”, vult keukenmedewerker Rivaldo aan.

Nils Lauffer maakt de waldorfsalades klaar voor transport - Foto: NH Nieuws

De Soepbus

De meeste maaltijden worden op eerste en tweede kerstdag geserveerd op de diverse noodopvanglocaties, die sinds 16 december zijn geopend vanwege de lockdown. Maar er is ook een kleine groep daklozen die geen gebruik maakt van de noodopvang. Speciaal voor deze mensen rijdt op Eerste Kerstdag de soepbus van het Leger Des Heils door Amsterdam om de warme maaltijden uit te delen.

Ook voor kwetsbare gezinnen worden de maaltijden langsgebracht. “Het gaat om mensen die net niet voldoende geld hebben om een volwaardig driegangenkerstdiner te krijgen”, legt Chiel Naber uit.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]