Ga naar Content

Hondentrimsalon toch ook dicht: "Laatste inkomen valt nu weg"

BERKHOUT - "Dit zagen we niet aankomen", vertelt trimsaloneigenaresse Nicolette Dijkstra. Tijdens de eerste lockdown mochten ze open blijven en ook sinds de afgelopen persconferentie leek er niks aan de hand. Tot het veiligheidsberaad gisteren de beslissing nam dat trimsalons onder een publieke ruimte vallen, en dus dicht moeten. "Mijn trimsalon was juist nog het lichtpuntje."

Hondentrimsalon toch ook dicht: "Laatste inkomen valt nu weg" - NH Nieuws

"We hebben al een heel slecht jaar en ook het laatste inkomen valt hiermee weg", legt Dijkstra uit. Naast de trimsalon hebben ze ook een hondenhotel waar slechts een derde van het aantal logées dit jaar kwam overnachten. "Dat mag wel doordraaien, maar doordat niemand op vakantie gaat is het aantal honden minimaal. We hebben een hele tijd gehad dat we nul dieren hadden zitten, dat is in twintig jaar niet gebeurd. En als je dan acht mensen in dienst hebt dan is dat zeer zorgelijk."

Publieke plaats

In het veiligheidsberaad worden trimsalons aangemerkt als 'publieke plaats' en moeten daarom sluiten. Daar is Nicolette het niet mee eens: "We hebben nagenoeg geen contact met de mensen. Evenals een pakketje worden de honden bij de deur afgeleverd. Klanten blijven buiten en kunnen aan het loket pinnen. Iedere trimster heeft hooguit vier honden op een dag, dus bijna geen verkeersbewegingen."

"Ik vind dat als iets veilig kan, je de samenleving niet kapot moet maken door alles af te sluiten"

Nicolette Dijkstra, eigenaresse hondentrimsalon

Of een hondenknipbeurt essentieel is? Volgens eigenaresse Nicolette wel degelijk: "Het is dierzorg dat niet iedereen zelf kan doen. Het is een vak dat vaak onderschat wordt. Dit is bijvoorbeeld een hond die erge huidpbroblemen heeft en dus frequent gekamd en gewassen moet worden. Veel baasjes kunnen dat niet zelf en is de zorg voor de hond noodzakelijk."

Strijdbaar

Nicolette is niet van plan zich er bij neer te leggen. "Ik ben strijdbaar en ik wil echt proberen ervoor te zorgen dat deze kleine groep ondernemers kan blijven bestaan door wel open te mogen. Het is al een moeilijk beroep om je boterham in te verdienen." Per mail richtte ze zich naar de overheid om haar ongenoegen te uiten over de sluiting. "Ik vind dat als iets veilig kan, je de samenleving niet kapot moet maken door alles af te sluiten."

Nu door de coronacrisis veel meer mensen een huisdier hebben genomen, ziet de toekomst voor de trimsalon en het dierenhotel er wat dat betreft rooskleurig uit. "Ik heb wel de indruk dat het straks daardoor veel drukker zal worden. Ook met de dagopvang. Mits er een einde komt aan die rot corona. Ik ben ervan overtuigd dat na corona - de pensions die dan nog bestaan - het heel druk krijgen en dat is met de trimsalons hetzelfde geval."

Honden in het pension mogen nog wel getrimd worden - Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]