Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Bijverdienpremie voor Amsterdammers in de bijstand

23 december 2020, 16.00 uur · Door Jessica Douma

AMSTERDAM - Amsterdammers die een bijstandsuitkering ontvangen en daarnaast werken, krijgen vanaf 1 maart volgend jaar een premie van maximaal 215 euro per maand. De gemeente doet dit om mensen meer zekerheid te geven en hen te stimuleren parttime aan het werk te gaan. 

Adobe Stock

Op 1 februari 2018 is Amsterdam begonnen met het experiment met de bijstand. Deelnemers kunnen tot 1 maart 2021 een maandelijkse premie ontvangen als ze in deeltijd (gaan) werken. 

Uit een onderzoek van het Amsterdamse Experiment Bijstand blijkt dat het geven van een premie een positieve werking heeft op de uitstroom van werk. "We zagen al eerder uit ons eigen onderzoek dat mensen in de bijstand eigenlijk graag parttime aan de slag willen, maar dat niet kunnen omdat ze daar door de regels financieel voor worden gestraft. Een uitkering betekent dus dat je op de bank moet blijven zitten: alles of niets. Dat is eigenlijk vreemd, omdat het mensen belemmert om de overgang naar werk te maken. Daar gaat deze bijverdienpremie juist bij helpen", vertelt Rutger Groot Wassink, wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam.

Hoogte bijverdienpremie
Bijstandsgerechtigden kunnen een bijverdienpremie van 30 procent van hun inkomsten uit werk krijgen tot een maximum van 215 euro per maand. Het maximale bedrag wordt bereikt wanneer er 16 uur per week of meer wordt gewerkt. De premie kent twee uitbetalingsmomenten per jaar: in juni en november.

De regeling gaat na afloop van de premieverstrekking binnen het Amsterdamse experiment in op 1 maart 2021 en geldt tot en met 31 december 2022. Mocht het een succes zijn, dan blijft  de regeling ook na 2022 bestaan.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]