Ga naar Content

Winkeliers Europaplein zetten zich schrap na rel-oproep

HEEMSKERK - Ondernemers aan het Europaplein in Heemskerk vrezen voor morgenavond. Dan zijn er door jongeren 'vuurwerkrellen' aangekondigd, als een reactie op die in Velsen-Noord.

Foto: NH Nieuws

De oproep, die via sociale media wordt verspreid, is duidelijk: om 20.00 uur verzamelen op het Europaplein, neem al je vuurwerk mee en dan 'langzaam door de buurt'. Met nog een opvallende toevoeging: "Laat zien dat onze buurt gekker is dan IJmuiden en Velsen-Noord." 

In die laatste plaats ging het gisteren flink mis. Zo werd er met vuurwerk naar binnen gegooid bij een supermarkt. "Niet normaal", reageert een Heemskerkse winkelier die hetzelfde lot vreest. "Ik ben bang. Als ik mensen daar vuurwerk zie gooien, dan schrik ik." 

Burgersurveillance

De ondernemers aan het Europaplein, een winkelcentrum op de grens tussen Heemskerk en Beverwijk, zijn best wel wat gewend. Er is vaak overlast van hangjongeren en er wordt regelmatig geklaagd over vernielingen, drugsgebruik en intimidaties op straat. Enige tijd geleden kwam een aantal inwoners in opstand en startte zelfs een eigen burgersurveillance

Tekst gaat verder onder de video

Zorgen bij ondernemers over vuurwerkrellen - NH Nieuws

Morgen hopen de winkeliers vooral op actie van de politie. Die heeft inmiddels laten weten 'op de hoogte te zijn' van de oproep. Heel veel meer wil een woordvoerder niet kwijt. "Over de tactiek kan de politie geen uitspraak doen", zegt hij tegen NH Nieuws.

Eerder dicht

De ondernemers nemen intussen ook zelf voorzorgsmaatregelen. Een uitbater van een drankwinkel laat weten morgen de deuren eerder dicht te doen. "Ik wil ze niet provoceren", voegt hij daar aan toe. 

De gemeente Heemskerk wil overigens net als de politie niet veel kwijt over de aangekondigde vuurwerkrel. "De politie neemt maatregelen om hierop voorbereid te zijn. Uiteraard hebben we contact hierover met onze buurgemeenten." 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]