Ga naar Content

IJmuidenaren helpen massaal echtpaar afgebrand huis: "Ze hebben helemaal niets meer"

IJMUIDEN - Het echtpaar dat gisterochtend gewond raakte door brand in hun woning, ligt nog steeds in het ziekenhuis. Ondertussen heeft IJmuidenaar John Senior Sluyter alle inwoners opgetrommeld om gezamenlijk alles wat ze door de brand zijn kwijtgeraakt weer op te bouwen.

Foto: NH Media/ Arend de Geus

Gisterochtend vroeg brak er brand uit in de woning van het echtpaar aan de Dennenstraat in IJmuiden. De man slaagde erin via de dakgoot naar de woning ernaast te kruipen, zijn vrouw werd door de gearriveerde hulpdiensten in veiligheid gebracht. Het huis is als gevolg van de brand tijdelijk onbewoonbaar geworden, de schade is enorm.

IJmuidenaar John Sr. Sluyter zag de beelden en schrok enorm toen hij later bij het huis ging kijken. "Het is een verschrikking, er is niets meer van over. Alles wat deze mensen hadden is verbrand", zegt Sluyter. "Als ze straks uit het ziekenhuis mogen, dan kunnen ze nergens naar toe en hebben ze helemaal niets meer."

'Grote bek, klein hartje'

Ook al kent hij het echtpaar niet persoonlijk, Sluyter wilde iets doen en plaatste een oproep op Facebook met de vraag of zijn mede-IJmuidenaren konden helpen met de eerste levensbehoeften. Binnen een mum van tijd ontving hij al tientallen reacties, en nog steeds stromen de berichtjes binnen. Het verbaast Sluyter niets. "IJmuidenaren hebben een grote bek, maar een klein hartje."

Foto: Inter Visual Studio/Michel van Bergen

Inmiddels hebben de eigenaren van een hotel in IJmuiden een kamer aangeboden voor wanneer het echtpaar uit het ziekenhuis mag en hebben meerdere klusbedrijven zich gemeld om kosteloos te helpen met het herstellen van het dak en de gevel. Maar ook stoelen, tafels en ander meubilair worden aangeboden als reactie op het verzoek van Sluyter.

"De reacties zijn overweldigend, zoveel IJmuidenaren die willen helpen. Een witgoedzaak in IJmuiden heeft een wasmachine en een droger aangeboden en een vloerenwinkel stuurde een berichtje dat ze kosteloos een nieuwe vloer komen leggen.", vertelt Sluyter. "Het is hartverwarmend."

Sluyter hoopt met zijn actie en de enorme steun het echtpaar straks een beetje op weg te kunnen helpen. "Voor nu hopen we allemaal dat ze snel herstellen en dat wij ze als hechte gemeenschap daarna kunnen opvangen."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]