Ga naar Content

Ziekenhuizen schalen alle niet-urgente reguliere zorg af om coronadrukte voor te zijn

NOORD-HOLLAND - Ziekenhuizen leggen alle niet-acute zorg die niet met corona te maken heeft stil. Dat heeft zorgminister Tamara van Ark zojuist bekendgemaakt. Er worden extra IC-bedden bijgeplaatst en er worden ook meer patiënten naar Duitsland overgebracht.

Foto: ANP

Die maatregelen moeten er samen voor zorgen dat de piek van de tweede golf, die in januari wordt verwacht, te behappen blijft voor de zorg. "Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", aldus Van Ark. "Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald."

De afschaling omvat vooral operaties die niet acuut zijn. Dat betekent dat bijvoorbeeld oncologische zorg en zorg voor mensen met ernstige psychische klachten gewoon doorgaat. Eind oktober werd als eis gesteld dat de behandeling binnen zes weken nodig moet zijn om blijvende gezondheidsschade of verlies van levensjaren te voorkomen. 

Personeel

Naast de toenemende druk op de IC, speelt ook het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel een rol in de keuze om de zorg landelijk af te schalen. Door de hoge werkdruk en coronabesmettingen vallen steeds meer zorgmedewerkers uit. "Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger te vullen zijn."

Lees ook

De grootste piek moet voor de ziekenhuizen nog komen. De verwachting is dat het aantal opgenomen patiënten nog tenminste tot half januari zal oplopen. Dan wordt de grootste druk verwacht. De hoop is dat het aantal besmettingen zal gaan dalen door de lockdown, maar de druk op ziekenhuizen neemt pas weken daarna af.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.