AZ vecht zich terug van achterstand en wint doelpuntenfestijn van Willem II

ALKMAAR - AZ heeft zondag in een doelpuntrijk eredivisieduel met 5-3 gewonnen van Willem II. De ploeg van trainer Pascal Jansen kwam in de eerste helft met 0-2 achter, maar wist uiteindelijk door doelpunten van Koopmeiners (2x), Stengs, Midtsjø en Karlsson alsnog vrij eenvoudig te winnen van de Tilburgers.

Kwasi Wriedt van Willem II probeert Teun Koopmeiners van de bal af te houden - Foto: Pro Shots / Toin Damen

AZ-trainer Pascal Jansen kon tegen Willem II weer beschikken over Fredrik Midtsjø die terugkeerde van een schorsing. Ondanks het opstellen van de controlerende Midtsjø had Willem II in de beginfase de regie over het middenveld. Tot grote kansen leidde dit echter niet, maar de bezoekers kwamen wel alsnog met een gelukje op voorsprong. Een corner van Willem II kwam per ongeluk tegen de voeten aan van Zakaria Aboukhlal en via de aanvaller ging de bal in het eigen doel achter keeper Marco Bizot.

Een kwartier later verdubbelde Willem II zelfs de voorsprong toen Mike Ndayishimiye een strafschop raak schoot namens de Tilburgers. De bal was op de stip gegaan nadat Stengs hands had gemaakt in het strafschopgebied. Na de 0-2 nam AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners zijn ploeg bij de hand en leek AZ er een schepje bovenop te gooien. Eerst scoorde Koopmeiners met een vrije trap vanaf 25 meter en drie minuten later tikte diezelfde Koopmeiners bij de eerste paal een corner binnen voor de 2-2.

Fredrik Midtsjø wordt door Myron Boadu gefeliciteerd met zijn doelpunt - Foto: Pro Shots / Toin Damen

Probleemloos

In de tweede helft nam AZ definitief het heft in handen en kende het geen problemen meer met Willem II. Allereerst zorgde Calvin Stengs ervoor dat de Alkmaarders vlak na rust voor het eerst in het duel op voorsprong kwamen. De vleugelaanvaller ronde een goedlopende AZ-aanval fraai af met een geplaatst schot in de hoek. Na de 3-2 leek het verzet van Willem II definitief gebroken en kon AZ de doelpuntenproductie nog verder opschroeven.

Fredrik Midtsjø maakte met een prachtig afstandsschot in de kruising het mooiste doelpunt van de wedstrijd en Jesper Karlsson schoot vanaf de penaltystip de vijfde treffer van AZ binnen. In de blessuretijd van de wedstrijd wist Ché Nunnely nog een spaarzame aanval van Willem II af te ronden waardoor uiteindelijk de eindstand van 5-3 in het voordeel van AZ werd bereikt.

Door de overwinning blijft AZ op de zevende plaats staan in de eredivisie. De Alkmaarders staan tien punten achter op koploper Ajax maar hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.

Opstelling AZ: Bizot; Sugawara (Reijnders/86), Hatzidiakos, Letschert, Wijndal; Midtsjø, Koopmeiners, Karlsson (Druijf/80); Stengs, Boadu, Aboukhlal (Evjen/80)

Opstelling Willem II: Ruiter; Owusu, Holmén, Van der Heijden, Kohn; Heerkens, Saglam, Spieringhs (Nunnely/65); Pavlidis, Wriedt (Köhlert/75), Ndayishimiye