West-Friesland

NL
V

Marjan schrijft boek over haar zoektocht naar West-Friese droppingsroute

20 december 2020, 19.00 uur · Aangepast 20 december 2020, 20.58 uur · Door WEEFF

WEST-FRIESLAND - Marjan Schipper zocht naar de afwerpterreinen (droppingsvelden) in West-Friesland waar haar schoonvader Hil Schipper van september 1944 tot mei 1945 commendant over was. Over haar zoektocht en haar ontdekkingen, schreef Marjan het boek Droppingsroute West-Friesland. "Alle losse punten koppelden we aan elkaar en daar is een verhaal uit ontstaan", vertelt zij aan WEEFF Radio. 

Zomerdijk Spanbroek - Google Maps

Het idee om op zoek te gaan naar deze dropppingsvelden is ontstaan vanwege een familiereünie. Marjan is getrouwd met de oudste zoon van Hil Schipper, Simon. "Wij doen met onze generatie neven en nichten om de zo veel jaar een reünie", vertelt Marjan. Zo stond dat ook gepland op 1 september 2018.

Boek met een route  

Door een nicht werden Simon en Marjan uitgenodigd om voor de reünie langs te komen bij het ouderlijk huis van Hil Schipper, bij C3. Dat was het begin van de droppingroute eind 1944 begin 1945. Om iets te doen te hebben tijdens de familiereünie en vanwege de locatie kwam Marjan op het idee om op zoek te gaan naar de velden waar haar schoonvader gezag over voerde als commandant tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Alle ontdekkingen komen samen in het boek van Marjan. De verhalen van de mensen die haar vertelt zijn tijdens de zoektocht, verwerkte zij in het boek. Van de punten die zij bezocht  tijdens haar tocht, heeft zij een route gemaakt. Marjan: "Mensen kunnen die route rijden. Dat kunnen zij vooral doen met de E-bike of met de auto, want de afstand is best lang."

Zelf heeft Marjan de route in 2018 met de bus gereden tijdens de familiereünie.

Luister hieronder het hele verhaal van Marjan Schipper

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]