Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Bakfiets DJ's winnen prijs voor livestreams: "We zijn troubadours in een house-jasje"

20 december 2020, 10.40 uur · Aangepast 20 december 2020, 13.13 uur · Door Martijn van Veen

AMSTERDAM -  De Koma bak2bak sessions van Marc Robijn, Edwin Bicker en Thomas Robson zijn in de prijzen gevallen. Ze hebben de Gouden Kabouter gewonnen voor de beste livestream. Wekelijks zenden ze live hun DJ sets uit, terwijl ze met de bakfiets door de stad fietsen. "Ik heb voor mijn sessie muziek geselecteerd die goed bij het ritme van het fietsen zou passen", zegt DJ San Proper.

initiatiefnemers Marc Robijn, Edwin Bicker & Thomas Robson vieren de winst. Bron: NH Nieuws

"Ik kreeg het idee van een jongen in Engeland die met zijn DJ set door de stad liep en dit livestreamde", zegt Edwin Bicker, ook wel DJ Kid Culture. "We wilden dit eerst in een boot doen, maar dat mocht allemaal niet.Toen ontstond het idee van de bakfiets. Hartstikke Amsterdams." 

De uitvoering van hun idee was nog niet zo makkelijk aangezien Marc Robijn, ook wel DJ Baba Robijn, net toen ze wilden beginnen last kreeg van een rug hernia. "Maar gelukkig was ik op tijd hersteld zodat we toch konden beginnen."

"Voor al die ravers en mensen die het nodig hebben, rijden we door de straten en brengen we wat muziek"

DJ San Proper

Het trio heeft veel DJ's bereid gevonden om een sessie mee te draaien. DJ San Proper rijdt ook mee in de bakfiets. "Ik heb voor mijn sessie muziek geselecteerd die goed bij het ritme van het fietsen zou passen." Hij vindt het initiatief 'aandoenlijk'. "We zijn als troubadours in een house-jasje. Voor al die ravers en mensen die het nodig hebben, rijden we door de straten en brengen we wat muziek."

Niet elk ritje gaat gesmeerd. "Soms is de batterij op of gooit Facebook ons er uit. Maar dat zijn de dingen die het echt maken", zegt Edwin. Het vervoeren van een DJ met de bakfiets heeft volgens Edwin ook zo zijn uitdagingen. "Je moet wel al die bruggen op en af. Dan moeten we wel voorzichtig zijn. Maar de spieren van Thomas zijn inmiddels genoeg getraind door al die fietstochtjes. Die kunnen dat makkelijk aan!"

Nachtleven keert niet snel terug

DJ San Proper ziet het nachtleven niet snel terugkomen. "Ik verwacht dat het allemaal moeilijk weer op gang komt. Maar we gaan wel steeds meer alternatieve vormen vinden, zoals deze, om toch toegang tot clubculture te bieden."

De heren van de Koma bak2bak sessions houden zelf de moed erin. "Uiteindelijk gaan de clubs wel weer open en dan komen we drie keer zo hard terug. Het creëert ook weer hele mooie dingen zoals nu het geval met de bakfiets. Dat zal ook gebeuren met clubs", zegt Edwin vastberaden. "Muziek blijft altijd." 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]