Ga naar Content

Vanaf maandag veel meer pakketpunten dicht, maar Dirk blijft z'n klanten tot dienst

HEERHUGOWAARD - Het leek erop dat veel tabaks- en gemakswinkels en boekhandels met pakketpunten tijdens de lockdown zouden openblijven, maar gisteren maakten ketens als Bruna en Primera bekend alsnog het grootste deel van hun winkels sluiten. Dat geldt niet voor Vivant, een keten waarvan Dirk Bobeldijk aan het Heerhugowaardse Raadhuisplein een vestiging runt, al staat nu al vast dat hij de komende weken verlies zal draaien: "Licht en gas zijn duurder dan wat er binnenkomt." 

Tabakszaken mogen alleen post verwerken - NH Nieuws / Stephan Brandhorst

Behalve om pakketten te versturen en af te halen, is Bobeldijk ook geopend voor mensen die postzegels nodig hebben. Maar mensen die voor een staatslot, een pakje sigaretten of een tijdschrift komen, moet hij onverrichter zaken de deur wijzen. "We zijn open ter wille van de klanten, ze komen hier toch naartoe en als we dicht zijn staan ze voor een dichte deur", zegt een teleurgestelde Bobeldijk.

In december is het altijd topdrukte bij boekhandels en tabaks- en gemakswinkels. Met name de verkoop van kerstkaarten, enveloppen, oudejaarsloten en krasloten zorgt ieder jaar weer voor lange rijen bij de kassa. Door de verscherpte regels kan Bobeldijk veel mensen niet helpen.

'Heel krom'

Als hij zijn gebruikelijke assortiment wel zou mogen verkopen, wordt het winkelend publiek over meer winkels gespreid en de kans op verspreiding van het coronavirus verkleind, zo is zijn gedachte. "Ik moet de mensen naar de overkant sturen. Dat is natuurlijk heel krom, want dat is de supermarkt dertig meter verderop. Dan kan ik ze beter verkopen, maar dat mag niet. Als ze controleren, dan ben je het bokkie."

Foto:

Bobeldijk schat dat hij zo'n 150.000 euro aan omzet misloopt doordat hij geen producten meer mag verkopen. Toch heeft hij besloten om voor die klanten open te blijven, al zien andere winkeliers in dezelfde branche dat niet zitten en doen hun zaak tijdelijk op slot. De pakketservice levert voor hen onvoldoende op om alleen daarvoor de deuren gopend te houden.

"Het is niet leuk als oudere mensen voor een dichte deur staan"

Winkelier Dirk Bobeldijk

"Dat kan ik goed begrijpen. Dat is goedkoper denk ik. Wij hebben dan nog een pinautomaat staan en als er dan oudere mensen komen die voor een dichte deur staan, dat is ook niet leuk. Daarom blijven wij toch open."

Reactie PostNL

PostNL laat weten begrip te hebben voor winkeliers met pakketservice hebben die besluiten hun deuren te sluiten. "Wij proberen het voor de winkeliers zo aantrekkelijk mogelijk te maken om hun PostNL-punt open te houden voor klanten. Maar of zij ook andere producten moeten kunnen/mogen verkopen is aan het kabinet", aldus een woordvoerder.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]