Alkmaar

NL
V

Roemer maakt 250 kilo vuurwerk buit, andere steden volgen

19 december 2020, 16.28 uur · Aangepast 19 december 2020, 19.53 uur · Door Priscilla Overbeek

ALKMAAR - De inleveractie van de gemeente Alkmaar, waarbij inwoners in ruil voor een oliebol hun vuurwerkverzameling zonder boete konden inleveren, heeft een flinke buit opgeleverd. "Op vrijdag werd er meer dan 210 kilo afgegeven", vertelt gemeentewoordvoerder Peter Rozenbeek. 

Peter Rozenbeek

Alle vuurpijlen, cobra's en andere knallers die van vorige jaarwisselingen zijn overgebleven, mogen deze jaarwisseling de lucht niet in. Om te voorkomen dat al dat vuurwerk langer onder bedden of in schuren zou liggen, startte de gemeente Alkmaar een inleveractie van vier dagen, verdeeld over twee weekenden.

Die leek het eerste weekend nog geen daverend succes. Tijdens de eerste inleverdag bij de gemeentewerf vorige week vrijdag kwam slechts een handjevol mensen met een tasje vuurwerk aanzetten. In totaal werd er die dag dertig kilo opgehaald. 

Grote vangst

Maar van een schamele opbrengst was dit weekend geen sprake. "Gisteren kwam een meneer 50 kilo vuurwerk inleveren",  zegt een tevreden gemeentewoordvoerder tegen NH Nieuws.

Tekst gaat verder onder foto

Peter Rozenbeek

Vandaag kregen Alkmaarders nog tot 16.00 uur de tijd om hun voorraad in te leveren. "Vandaag was dat tegen de 20 kilo. Er is ook flink wat illegaal vuurwerk ingeleverd." In totaal is er meer dan 250 kilo binnengebracht.

Primeur

Burgemeester Roemer had met deze actie een primeur; ook Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam maakten gisteren bekend vuurwerkinleveracties te starten, na toestemming van minister Grapperhaus.

Op de vraag of Alkmaar de actie met of zonder toestemming heeft georganiseerd, reageert Rozenbeek: "We hebben lokaal goede afspraken gemaakt met politie, Service en Ondersteuning Nederland en onze afdeling Veiligheid."

Geheim

Het vuurwerk wordt eerst op een geheime locatie tijdelijk in een bunker opgeslagen. Omdat Nederland momenteel geen vuurwerk vernietigd, wordt het voor de vernietiging naar een andere locatie in het buitenland gebracht. 

NH Nieuws was bij de eerste inleverdag op de gemeentewerf, waar het toen nog geen storm liep:

Eerste vuurwerk is inleverd in Alkmaar - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]