Amsterdam

NL
V

MeToo-protest van UvA-student op Roeterseiland: "Wat UvA doet, is laag bij de grond"

18 december 2020, 19.30 uur · Aangepast 21 december 2020, 13.34 uur · Door Martijn van Veen

AMSTERDAM - Berichtgeving over een nieuw incident van grensoverschrijdend gedrag bij de UvA heeft student Luana doen besluiten te gaan protesteren. Ze heeft vanochtend op het grasveldje bij Roeterseiland haar tent opgezet en zegt niet te vertrekken voordat UvA haar eisen inwilligt. 

Bron: NH Nieuws

De berichtinggeving van NRC dat opnieuw een leraar van de UvA op non-actief was gezet na meldingen over grensoverschrijdend gedrag, was voor Luana dé druppel die de emmer deed overlopen. "Uit het artikel blijkt dat de klachtenprocedure bij UvA niet in orde is en dat er te weinig gebeurt." 

Dus besloot Luana haart tent op te zetten bij Roeterseiland om aandacht te vragen voor de in haar ogen gebrekkige afhandeling van de klachten. "Ik eis dat de decaan van geesteswetenschappen vertrekt door gebrekkig handelen, dat schriftelijk wordt toegezegd dat er altijd onafhankelijk onderzoek plaats zal vinden, dat de UvA haar excuses maakt aan de mensen die hebben meegewerkt aan het artikel in het NRC en dat oude zaken weer kunnen worden geopend."

'We zijn laaiend'

Hanna Blom, Bestuurslide van de ASVA studentenunie, is het eens met Luana. "Ze staat er zeker niet alleen voor. We zijn met groep leraren en leerlingen acties aan het bedenken." zegt Hanna. "We zijn overal en we zijn laaiend."

Hanna steunt dan ook Luana's actie. "Elke keer dat UvA de kans krijgt lijken ze reputatie boven de veiligheid van hun studenten te verkiezen."

MeToo protest UvA student - NH Nieuws

Luana zal bij haar tent blijven totdat ze een officiele reactie van de UvA krijgt. "Ik kan hier tot in ieder geval 4 januari blijven. Maar als de UvA nou eerder reageert, kan ik weer lekker warm thuis in bed gaan slapen!"

Update 19 December 

De politie heeft de tent van Luana na middernacht ontruimd en heeft haar verteld te moeten vertrekken. Luana heeft aangegeven dat zij van de UvA mocht blijven. Maar zij moets alsnog haar tent inpakken.  Luana meldt dat zij samen met de Facultaire Studenten Raad de mogelijkheden verkent om het protest online voort te zetten.

Reactie UvA

Voorop staat dat de UvA-studenten en medewerkers een veilige omgeving willen bieden voor hun studie en werk geeft UvA in een reactie op het protest van Luana aan. "Signalen over grensoverschrijdend gedrag nemen wij daarom zeer serieus." zegt UvA-woordvoerder Annelies van Dijk. 

"We begrijpen de frustratie en boosheid die er leeft en zijn hard aan de slag om verbeteringen door te voeren. We hadden al een externe commissie advies gevraagd over hoe het huidige systeem van sociale veiligheid kan worden verbeterd. Dit adviesrapport hebben we begin november gekregen, alle aanbevelingen zijn overgenomen en daar werken we aan."

Kijk hier voor meer informatie over het adviesrapport en de reactie van de UvA.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]