Alkmaar

NL
V

Toch sloop oude school Alkmaar, ondanks buurtprotest

18 december 2020, 12.45 uur · Door Redactie

ALKMAAR - De sloop van de oude Matthiasschool in Oud-Overdie krijgt veel steun binnen de gemeenteraad. Na wekenlang protest van omwonenden en erfgoedorganisaties, zoals Adapt en Bond Heemschut, stemde een grote meerderheid in met het plan voor nieuwbouw. Alleen Partij voor de Dieren, ChristenUnie en BAS zijn voor het behoud van de school.

Alkmaar Centraal

Dit is een artikel van mediapartner Alkmaar Centraal

Sinds 2005 bestaan er plannen om de school te slopen. Omwonenden hadden volgens de meeste fracties veel eerder moeten protesteren. "Onzin", aldus buurtbewoners. 'De sloop van de school mocht door ons nooit ter discussie worden gesteld", was de reactie.

ChristenUnie-lid Ronald van Veen geeft de buurtbewoners daarin gelijk. Uitnodigingen voor informatieavonden gingen volgens hem vanaf het begin uit van sloop, en meepraten mocht alleen over de invulling van nieuwbouw.

Quote

"In 2005 is er al over het plan gesproken. En nu is er ineens haast. Hoezo?"

Raadslid Bas Bijl, BAS

De partij besloot daarom tegen het plan te stemmen. Steven Smit van D66 vond echter dat het boek van de inspraak dicht kon. "Als je het gevoel geeft dat je altijd kunt terug onderhandelen, ondermijn je het vertrouwen in participatie."

'Ziel van de wijk'

Raadslid Ben Bijl van BAS vroeg om uitstel. Met de intentie te kiezen voor herbestemming van de school. "Ga nog eens in gesprek met de buurt. De buurt noemt de school de ziel van de wijk. In 2005 is er al over het plan gesproken. En nu is er ineens haast. Hoezo?"

Zijn voorstel om het bestemmingsplan van de agenda te halen en de komende maanden opnieuw in overleg te gaan met buurtbewoners en erfgoedorganisaties, werd slechts gesteund door ChristenUnie, Partij voor de Dieren en zijn eigen partij.

Sloopkogel

Die vier stemmen konden de sloopkogel niet tegenhouden. De steun van CDA, PvdA, VVD, OPA, D66, Seniorenpartij, Leefbaar Alkmaar en GroenLinks was meer dan voldoende om het lot van de oude Matthiasschool te bezegelen.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]