Ga naar Content

Voormalig bunker Alkmaar omgebouwd tot quizcentrum: "Hét alternatief voor de kerstborrel"

ALKMAAR - Nu vanwege de coronacrisis kerstborrels en bedrijfsfeestjes niet doorgaan, is de online pubquiz helemaal hot. Dat merken ze ook in een voormalige atoombunker in Alkmaar. Daar zijn twintig studio's ingericht waarvandaan online pubquizzen worden georganiseerd. "Als je mij negen maanden geleden gezegd had dat ik hier 300 pubquizzen zou verzorgen, had ik je voor gek verklaard", vertelt eigenaar Jaap Dijkstra.

"Welkom in de gezelligste atoomkelder van Nederland", zegt Dijkstra lachend terwijl hij een dikke stalen deur open draait. De bunker, die in 1971 werd gebouwd als 'nucleair chemisch onderkomen', is inderdaad gezellig versierd met kerstlampjes. In de hoek staat een verkleedkist met daarin kersttruien en mutsen om de quizmasters net even dat beetje extra te geven. 

Het idee om online pubquizzen aan te bieden ontstond toen het bedrijf van Dijkstra, dat bedrijfsuitjes organiseert, door het coronavirus stil kwam te liggen. "We hadden een vermoeden dat het wel aan zou slaan, maar in november barstte te bom. De aanvragen bleven maar binnenkomen van bedrijven die in plaats van een kerstborrel dit wilden doen."

Saamhorigheid

Dat het concept zo aanslaat heeft volgens Dijkstra te maken met het feit dat mensen toch behoefte hebben aan saamhorigheid. "Mensen werken thuis en hebben minder contact met elkaar. Je ziet ook dat na de quiz mensen nog even gezellig met elkaar babbelen en dan niet werkgerelateerd. Normaal gebeurde dat bij de koffieautomaat en nu doen ze dat bij ons."

Nicky de Jong uit De Rijp is een van de vele quizmasters die aan het werk is in de atoombunker. In een klein studiootje verwelkomt ze de mensen via de laptop. "Zwaai even als jullie mij allemaal kunnen horen", zegt ze enthousiast. Aan die oproep geven de deelnemers massaal gehoor. "De mensen hebben er zin in", vertelt ze. "Het is een leuke groep, veel mensen zijn verkleed en hebben het kerstgevoel al helemaal te pakken."

Tekst gaat door onder foto

Nicky de Jong in haar nieuwe werkruimte als quizmaster - Foto: NH / Tom Jurriaans

Spreken voor een publiek is voor De Jong niet vreemd. De actrice en theatermaker voelt zich als een vis in het water in haar nieuwe rol als presentatrice. "Mijn werk ligt nu helemaal stil en ik hoop dat ik snel weer op feesten en partijen kan spelen. Toch ben ik blij dat ik op deze manier mijn ei kwijt kan."

Biertje

Ook horecapersoneel uit de omgeving staat hun mannetje als quizmaster. Restauranteigenaar Juriën Schimmel moest wel even wennen om voor zoveel mensen voor de camera te staan. "De eerste keer namen we vooraf wel even een biertje voor de ontspanning, maar het bevalt zeker. Vooral de feedback die we krijgen van de deelnemers maakt het de moeite waard."

Ook na de coronacrisis verwacht Jaap Dijkstra door te gaan met de online pubquizzen. We moeten dan vooral denken aan werknemers die bijvoorbeeld in het buitenland zitten, maar er zijn meer mogelijkheden. "Je kunt ook denken aan zorginstellingen. Mensen die hulpbehoevend zijn kun je dan online ook wat plezier geven en dat is wel heel fijn."

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over Banen van de toekomst in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.

Lees ook