Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Studenten ontwerpen bitterbal van restproduct: "We moeten opeten wat we maken"

24 december 2020, 10.00 uur · Door Eline Boshuizen

ALKMAAR - Sla telen op water en voedingsmiddelen ontwerpen op basis van producten die normaal gesproken weg worden gegooid: het is de toekomst van de food-industrie. Student Bjorn Knol ontwierp met zijn klasgenoten een bitterbal van zoete aardappel. "Ik vind 'm lekker!"

Studenten ontwerpen bitterbal van restproduct: "We moeten opeten wat we maken" - NH Nieuws

Op het Clusius College in Alkmaar experimenteren studenten met de zoete aardappels van een boer uit de provincie die niet voldoen aan de eisen van de supermarkt. Hij kan ze slechts verkopen als veevoer, maar deze studenten proberen er producten van te ontwerpen voor in de schappen, zoals boterkoek en bitterballen. 

“Dit zijn onze bitterballen gemaakt van restproducten", laat student Born Knol zien. "Voor de vulling gebruiken we alleen kaas en zoete aardappel. Het smaakt naar een bitterbal, ziet er uit als een bitterbal, en de textuur lijkt op een bitterbal", lacht hij. "En ik vind 'm lekker!" 

In het supermarktschap

Studenten zijn steeds vaker bezig met dit soort ontwikkelingen in de food-industrie. "Vooral omdat we samenwerken met bedrijven, wordt het echt. Een droom zou zijn dat de producten in de supermarkt liggen", zegt docent Cock Smit van de food-opleidingen aan het Clusius College. 

Het maakt onderdeel uit van het project NH Food, een samenwerkingsverband tussen bedrijven én het onderwijs dat mede mogelijk wordt gemaakt door de provincie. Het doel? Om de vaklui van de toekomst goed op te leiden voor de foodsector. 

"Voedselverspilling is een belangrijk thema, we moeten opeten wat we maken"

Nancy Boterblom, projectleider NH Food
"We hebben meer en breder opgeleide groen- en technische medewerkers nodig in de agrifood sector", vertelt Nancy Boterblom, projectleider NH Food. "Het is belangrijk dat we in het onderwijs mee gaan met onze tijd. Voedselverspilling is een belangrijk thema, we moeten opeten wat we maken. Het mes snijdt aan twee kanten: bedrijven krijgen kans om te innoveren, en studenten worden uitgedaagd en voorbereid voor werken in deze sector."

In het ClusiusLab in Hoorn experimenteren studenten samen met bedrijven met nieuwe teeltmethoden en zijn ze verantwoordelijk voor hun eigen planten én de verkoop ervan. 

Planten telen

Fred Wever, docent plantenteelt: "Studenten stappen hier in de rol van plantmanager en hebben hun eigen planten. Ze leren in de praktijk en kunnen dus echt bezig zijn met hun toekomstige vak." 

Met de opbrengst van hun zelfgeteelde producten, wordt aan het einde van het jaar iets leuks gedaan. Een goede motivatie. "Vorig jaar gingen we lunchen bij Van der Valk, dat was wel lekker", zegt student Thijs Hoogervorst. 

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over Banen van de toekomst in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.