Negen doelpunten bij knotsgek bekerduel: Ajax wint met 5-4

AMSTERDAM - Na een bizarre wedstrijd is Ajax doorgedrongen tot de achtste finales van de KNVB-beker. FC Utrecht werd door een schitterend doelpunt van Dusan Tadic in de slotfase met 5-4 (!) verslagen.

Dusan Tadic juicht na zijn fraaie 5-4 tegen FC Utrecht - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Na een minuut ontbrandde de wedstrijd al toen Mimoun Mahi een fout in de opbouw van Ajax afstrafte. De spits van FC Utrecht schoof de bal onder de debuterende Kjell Scherpen door. Lang stonden de Amsterdammers niet op achterstand, want Dusan Tadic maakte snel gelijk nadat zijn vrije trap van richting werd veranderd.

FC Utrecht had het betere van het spel in het vervolg van de eerste helft, maar Ajax stond halverwege op voorsprong. Een mooie aanval over meerdere schijven kwam de bal via Tadic bij Zakaria Labyad. De spits dacht niet na en schoot fraai binnen met links.

Dusan Tadic en Zakaria Labyad scoorden twee keer tegen FC Utrecht - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Net als in het eerste bedrijf scoorde Utrecht snel na het eerste fluitsignaal. En ook nu was het Mahi die raak schoot. Basisdebutant Devyne Rensch (17) leed balverlies waarna Gyrano Kerk de assist leverde aan Mahi.

Ajax creëerde weinig, maar bleek dodelijk effectief. Antony kwam naar binnen en opnieuw ging de bal via een verdediger van FC Utrecht tegen de touwen. De stand van 3-2 stond echter maar een minuut op het scorebord, want Sander van de Streek tikte na een hoekschop binnen bij de tweede paal.

Van 3-4 naar 5-4

De verdediging bij Ajax was af en toe zo lek als een mandje, waardoor Utrecht zelfs op een 4-3 voorsprong kwam. Daar was echter wel een blunder van Scherpen voor nodig. Hij liet een voorzet los, waarna Moussa Sylla scoorde in de zeventigste minuut.

Toch kwam het nog goed voor de Amsterdammers dankzij doelpunten van Labyad - na mooi voorbereidend werk van Jurgen Ekkelenkamp - en de prachtige knal van Tadic vlak voor tijd. De aanvoerder scoorde van buiten het strafschopgebied met zijn chocoladebeen via de onderkant van de lat: 5-4!

Opstelling Ajax: Scherpen; Rensch (Martínez/86), Schuurs, Blind, Tagliafico; Klaassen, Álvarez (Ekkelenkamp/73), Gravenberch; Antony, Tadic, Labyad