Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Zeven verdachten van rellen bij J.P. Coen-demonstratie voor de rechter

17 december 2020, 07.00 uur · Aangepast 17 december 2020, 13.49 uur · Door Maarten Edelenbosch

HOORN - Zeven mannen tussen de 18 en 29 jaar moeten vandaag voor de rechter komen voor hun rol bij de rellen in Hoorn. Dat gebeurde na afloop van een demonstratie van voor- en tegenstanders van het standbeeld van J.P. Coen.

WEEFF / Peter Goedhart

Het begon die bewuste 19 juni nog rustig toen voor- en tegenstanders van het beeld op aparte locaties bijeenkwamen om te demonstreren. Maar toen een groep jongeren na afloop richting het centrum trok, ging het mis en greep de ME in. Die werd bekogeld met onder meer bakstenen, stoeptegels en terrasstoelen. Daarbij raakten een lid van de ME en zijn paard gewond doordat ze ten val werden gebracht

Tekst gaat verder onder de video.

Rellen bij demonstratie - NH Nieuws

Twaalf mensen werden ter plekke gearresteerd. Burgemeester Jan Nieuwenburg reageerde boos. Volgens hem hadden de relschoppers niets met de demonstraties te maken, maar waren ze puur naar Hoorn gekomen om de confrontatie met de politie te zoeken. "Ronduit schandalig gedrag, dat heeft helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken", zo zei hij. 

Zeven verdachten opgepakt na publiceren foto's

De zeven verdachten die vandaag voor moeten komen werden pas later aangehouden. Dat gebeurde nadat de politie foto's van de relschoppers had gepubliceerd. Ze komen uit Huizen, Alphen aan den Rijn, Leerdam, Tiel, Moordrecht en Elst.

Zes van hen worden verdacht van openlijk geweld vanwege het gooien van stenen en stoelen naar de ME en hun paarden. De man uit Huizen wordt ook nog beschuldigd van poging tot zware mishandeling. Dit omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor het verwonden van een ME-lid en zijn paard.

De eerste rechtszaak is om 13.30, de rest volgt aansluitend. De politierechter doet gelijk na afloop uitspraak. 

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]