Alkmaar

NL
V

Hart is uit Bloemwijk sinds sloopplannen: "Deze wensboom is echt nodig"

17 december 2020, 07.50 uur · Aangepast 17 december 2020, 14.52 uur · Door Tom Jurriaans & Maaike Polder

ALKMAAR - Sinds drie jaar geleden bekend werd dat de Bloemwijk (tussen het spoor en de binnenstad van Alkmaar) grotendeels tegen de vlakte gaat en er nieuwe woningen komen, voelt het er voor de bewoners niet meer hetzelfde. De wijkraad heeft daarom gisteren een wensboom neergezet. "De sloop hangt als het zwaard van damocles boven de bewoners. Hopelijk brengt dit wat positiviteit."

Desi woont nu nog in de wijk en hoopt er kunnen blijven - Maaike Polder / NH Nieuws

Dat zegt Bert van Soest van de buurtvereniging tegen NH Nieuws. Samen met de woningstichting bedacht hij dit initiatief bij de Boomkampstraat: gratis oliebollen, muziek en kerstboom waarin je een wens kan ophang. "We laten één wens uitkomen", aldus van Soest. 

Opstand tegen sloop 

Drie jaar geleden hoorden de inwoners van de Bloemwijk dat hun arbeiderswoningen (164 stuks in totaal) plaats moeten maken voor nieuwe huizen. En ondanks dat er vanuit verenigingen en een bewonersgroep lang actie is gevoerd werd renovatie en een 'beschermde status' voor de buurt afgelopen mei afgewezen.

Bloemwijk werd in twee fasen gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, deels opgezet volgens de principes van een tuindorp met arbeiderswoningen, zoals gebruikelijk in die periode. De Alkmaarse wijk naar het ontwerp van architect Jan Stuyt, een van de belangrijkste Nederlandse kerkenbouwers van de 20e eeuw. Stuyt heeft ook meegewerkt aan de restauratie van het stadhuis van Alkmaar.

Het begin van de sloop staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2022, maar veel bewoners hebben de wijk al verlaten. "Zo'n zeventig huishoudens wilden het niet langer afwachten en zijn vertrokken", legt Van Soest uit. Daarom hebben tientallen woningen nu een soort anti-kraak bestemming.

Tekst gaat door onder de foto

Bij sommige woningen hangen nog steeds de pamflatten van de actie tegen de sloop - Maaike Polder / NH Nieuws

Desi Bos, die al 26 jaar (oké, met één kort uitstapje naar Heiloo) in de Bloemwijk woont, runt een winkeltje en leeft er met veel plezier. "Ik vind het hier geweldig. We zijn apart volkje en er is sociale controle."

Spanningen

Toch voelt ze dat er bepaalde spanningen zijn door de aankomende sloop. "Onder de bewoners vooral. Vanaf het moment dat de plannen bekendgemaakt werden zitten mensen in onzekerheid. En dan in deze coronatijd kan je ook nog eens veel minder doen", legt ze uit. 

Ze hing daarom een toepasselijke wens in de wensboom.

Bekijk hier de reportage.

Bewoner Bloemwijk Desi Bos - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]