Ga naar Content

Rust in de Haarlemse winkelstraat, winkeliers achter gesloten deuren aan het werk

HAARLEM - "Wat is het hier stil man, wat is er aan de hand? Is er weer een lockdown ofzo?", vraagt een jongen zich dinsdag hardop af in het centrum van Haarlem. Niet iedereen blijkt dus op de hoogte. Maar hij heeft gelijk, de rust overheerst in het centrum van Haarlem. Daar waar gisteren nog lange rijen stonden, is het vandaag ontzettend rustig in de Grote Houtstraat.

Alleen pauzerende scholieren zorgen nog voor wat rumoer in de winkelstraat, maar dat zal vanaf woensdag ook niet meer zo zijn. In veel gesloten winkels branden vandaag nog wel de lampen. Winkeliers ruimen de boel op, de laatste bestellingen worden afgerond. Een deel zal hier voorlopig niet meer komen. 

De Grote Houtstraat in Haarlem op de eerste dag van de lockdown - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Harm Koops kijkt verwondert om zich heen. Hij woont in de buurt en laat zijn hond uit in de Grote Houtstraat. "Het is net zo rustig als in het voorjaar. Maar ik vind wel dat het echt nodig is, de cijfers moeten naar beneden." Even verderop staat een viskraam, de verkoopster heeft nog geen klanten. "Maar dat komt wel goed hoor, de kantines van het stadhuis en de rechtbank zijn gesloten, dus dat is voor ons dan wel weer gunstig."

Het is een trieste aanblik, al die gesloten winkels en dan staan er ook nog eens veel panden leeg in de Grote Houstraat. "Vreselijk, maar ik ben bang dat er straks nog wel meer panden leeg komen te staan", aldus een bezorgde winkelier. Een politiewagen stopt voor een winkel, de agent gaat naar binnen. Of de regels niet worden nageleefd? "Nee, niks aan de hand, er is ook geen overval, ik kom alleen maar even een praatje maken", lacht hij. 

Ook winkels open

Het is niet alléén kommer en kwel, er zijn natuurlijk ook nog winkels die open mogen blijven. Bakkers, bloemisten, opticiens én de pindakaaswinkel. Manager Thomas Gerdingh moet er zelf ook wel een beetje om lachen. "Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre pindakaas essentiëel is, maar we mogen gelukkig open blijven. Net als bijvoorbeeld de chocolaterie." Grote vraag is natuurlijk of hij wel klanten krijgt. "Het is heel erg rustig, dat merk ik ook. We gaan vandaag even testen of we de kosten kunnen dekken en dan gaan we het zien."

Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Meneer Koops verbaast zich erover dat een kaaswinkel, duidelijk gericht op toeristen, wel open mag blijven. "Dat is toch geen echte kaaswinkel? Ze hebben er helemaal geen Franse of Spaanse kaas." Maar toch, kaas én pindakaas, het zijn levensmiddelen, dus die winkels kunnen openblijven. 

Koffie is nog wel overal te verkrijgen, net als oliebollen. Om de hoek bij de Grote Houtstraat doet de eigenaar van een tattooshop zijn beklag. "Ik wou dat ik 'Take Away Tattoo's' had", lacht hij. Hij heeft zijn zaak net verbouwd en alle afspraken tot februari moeten afzeggen.

"En dat terwijl we hier nog nooit een besmetting hebben gehad." Of deze maatregelen allemaal wel kloppen, hij heeft er in ieder geval zijn bedenkingen bij. Maar er valt weinig aan te doen, ook hij heeft zijn zaak moeten sluiten. "Kortom, het is gewoon kut."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook