Ga naar Content

Hotel Okura Amsterdam sluit de deuren: "Alleen een bed bieden is niet genoeg"

AMSTERDAM - Het Okura Hotel in Amsterdam sluit morgen om 12.00 uur de deuren. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen, waarin hotels geen eten en drinken meer mogen serveren aan de gasten, kan het hotel niet langer meer de ervaring bieden waarnaar het streeft. 

In de uitgestorven lobby is de sfeer onder het personeel gelaten. "Het kabinetsbesluit betekent dat we onze gasten niets meer kunnen bieden. En dan heb je eigenlijk geen andere keuze", vertelt de teleurgestelde adjunct-directeur Femke Groeneveld-Weller tegen NH Nieuws.

Ze benadrukt dat ze de afgelopen periode er alles aan gedaan hebben om de veiligheid van de gasten en de medewerkers te garanderen. Ook is het hotel immiddels wel gewend om slechts met een kleine bezetting te draaien.

Tekst gaat verder na de video

Adjunct-directeur Femke Groeneveld-Weller legt uit waarom het Okura sluit - NH Nieuws

“Als gasten hier komen logeren, bied je een totaalbelevenis. Mensen kunnen lekker blijven slapen en worden verwend in een van de vier restaurants. Dat kan niet nu niet meer. Daarnaast moet het zwembad dicht en kan de spa niet meer", vertelt ze.

"Als dat allemaal wegvalt, dan heb je de mensen behalve een slaapkamer niet meer zo veel te bieden", licht Groeneveld-Weller het besluit toe.

Tekst gaat verder na de foto

Foto: NH Nieuws

Het Okura staat al jaren bekend als een belangrijke culinaire bestemming in Amsterdam. Het Hotel beschikt over meerdere toprestaurants, waaronder het Ciel Bleu Restaurant met twee Michelinsterren en de twee Japanse restaurants Yamazato en Sazanka. De restaurants gaan echter wel door met het bereiden van take-away-pakketten voor klanten van buiten het hotel.

Pim Evers van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam laat weten dat veel hotels in de stad er nog niet uit zijn: sluiten of iets bedenken op de nieuwe maatregelen. Hij merkt wel teleurstelling onder hoteliers. De bezetting was eindelijk weer eens gestegen van 10 naar 25 procent.

Maar nu al merken hotels dat veel overnachtingen weer worden geannuleerd. Hoeveel dat er aan het  einde van de week zijn, zal voor veel ondernemers bepalend zijn over de beslissing hoe om te gaan met deze lockdown.

Covid Get-Away-arrangement

Anderen hebben hun beslissing al genomen en blijven open, al is het met een minimale bezetting. "Hotels zijn een dermate ingewikkelde onderneming, "vertelt Evers. "Het is heel duur om de organisatie helemaal af te sluiten, en op een later moment weer op te starten. Het is moeilijk te berekenen, maar dat is het wel het gevoel dat daarover heerst."

Ondernemers zijn ook bang dat hun beste personeel misschien wegblijft na een sluiting. 

Hotel Vergulden Eenhoorn, een klein boutiquehotel in Amsterdam-Oost is er al uit. De Covid Get-Away blijft, maar dan zonder diner in het restaurant. De take-away gaat ook leveren in het hotel, eten doe je in je suite.

Werkemer Julia: "We vragen gasten die ons bellen voor informatie of ze hun overnachting wellicht willen verplaatsten. Maar ze blijven van harte welkom. We gaan de suites  - eigenlijk een soort appartementjes - zo aankleden, dat  je er ook lekker kan zitten om te eten." 

Het vijfsterrenhotel Andaz in het centrum van Amsterdam draait de zaken om. Ze deden nog niet aan take-away, maar willen wel graag open blijven voor hun gasten. Besloten is nu om alsnog een take-away op te zetten voor voorbijgangers, waarmee dan ook meteen de hotelgasten zijn voorzien. Een enorme organisatie, maar ze hebben het ervoor over. Andere hotels overwegen deals met restaurants in de buurt. Kortom: het personeel draait overuren om creatieve oplossingen te bedenken.

"Housekeeping heeft nog nooit zo veel flessen slechte supermarktwijn gevonden in hotelkamers"

Pim evers, koninklijke horeca amsterdam

Alle plannen ten spijt blijft het moeilijk voor de sector. Evers zegt verbaasd te zijn hoe weinig hotels omvallen. "Misschien wel stilte voor de storm, maar laten we hopen van niet. Ik hoor schrijnende verhalen van de ene annulering na de andere, bezettingen die helemaal onderuit gaan, maar ik hoor ook optimistische verhalen."

In Amsterdam blijken bijvoorbeeld vooral Amsterdammers de hotels in hun eigen stad voor het eerst te ontdekken. "We zagen dat het toch een soort relatietherapie was, een hotelovernachting. Na weken thuis op elkaars lip er even tussenuit. En dan mocht je misschien niet drinken na 20.00 uur, maar housekeeping heeft sinds de sluiting van de horeca nog nooit zo veel lege flessen slechte supermarktwijn gevonden in hotelkamers."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]