Ga naar Content

Veel winkels in Volendam en Monnickendam blijven open: "Je wil toch wat verdienen"

VOLENDAM/MONNICKENDAM - Loketjes aan de deur van de winkel of de handel op straat verkopen. Winkeliers in Monnickendam en Volendam verzinnen van alles om toch nog wat te verdienen tijdens de strenge lockdown. Maar of de handel ook op straat verkocht mag worden, is voor veel ondernemers onduidelijk.

Ondernemers maken er het beste van - NH Nieuws

"Het probleem is dat als ik 19 januari pas weer open mag en de nieuwe voorjaarscollectie binnenkomt, dan hebben we heel veel spullen. Dat gaat niet passen", zegt Claudia Helman van Style en Fashion & Living uit Monnickendam.

Om toch nog iets te verkopen is ze erg actief op sociale media en post de ene aanbieding na de andere. Ook haar etalage is flink versierd. "In de etalage staan cadeaupakketten met nummertjes en mensen kunnen dat door bellen." De spullen worden dan aan huis geleverd.

Handel voor de deur

In Volendam pakken ze het anders aan. Daar heeft een witgoedzaak een loket voor de deur en handelt zo reparaties af. Het loket kan ook gebruikt worden om bestellingen op te halen.

Marco Haesen van Stient Electro denk dat het wel mag, maar zeker weet hij het ook niet. "Mochten de regels anders worden, dat het niet mag. Dan halen we de handel weer weg."

De bloemist een deur verder maakt gebruik van een uitzonderingsregel. Bloemen mogen namelijk wel buiten verkocht worden. Normaal hebben we ook veel buiten staan, maar we hebben nu álles naar buiten gezet", zegt Kees Hofman.

En zo proberen alle ondernemers om te gaan met de nieuwe strengere regels die in ieder geval tot en met19 januari gelden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]