Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Topdrukte in Hoornse binnenstad in aanloop naar lockdown: "Ze sporen niet"

14 december 2020, 17.32 uur · Door Maarten Edelenbosch

HOORN - Als je door de binnenstad van Hoorn liep zou je niet denken dat het om een maandagmiddag ging. Het was topdrukte in de winkelstraten met files en lange rijen als gevolg.

Topdrukte in Hoornse binnenstad voor lockdown - NH Nieuws

"Omdat morgen de lockdown komt, willen mensen heel snel alles inslaan. Ze sporen niet", vertelt een vrouw die in de rij staat voor een drogisterij. "Ik spoor ook niet", zegt haar vriendin. Vol verbazing kijken ze naar de drukte om hun heen. Toch gaan ze niet weg. "Je bent een mens met behoeftes en hebt dingen nodig."

En zij zijn niet de enigen die er zo over denken. Zo staat er ook een lange rij voor een winkel die onder meer bon bons verkoopt. "Ik sta hier al twintig minuten", vertelt een vrouw. De enige reden dat ze blijft staan is haar moeder. "Ze is 94 en wil graag iedereen een doos bonbons geven. En ik ben bang dat deze winkel morgen dicht is."

Ingrijpen vanwege drukte niet nodig

Een woordvoerder van de gemeente erkent dat het druk was in de stad, maar niet te druk. "We zagen hier en daar langere rijen, maar ook dat mensen voldoende afstand konden houden en dat ook deden. Als het te druk zou worden dan hadden we kunnen ingrijpen, maar dat was niet nodig."

Ook Rien van Drongelen van Ondernemers Stad Hoorn valt het op hoe druk het is in de stad. "Ik vraag me wel af welke afwegingen de overheid maakt bij de manier van invoeren en of dit de manier is om een crisis te managen: volgens mij wil je je juist voorkomen dat er een run op de winkels komt en dat mensen zo bij elkaar komen. Je moet dit soort nieuws niet laten lekken of je moet zeggen dat het per direct dicht moet."

Tekst gaat verder onder de foto.

Archieffoto Grote Noord Hoorn - NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Onder het winkelend publiek is er wel begrip voor de strengere regels die waarschijnlijk vanavond worden aangekondigd. Al doet het sluiten van niet-essentiële winkels ook pijn voor de ondernemers legt Rien van Drongelen uit. "Het voelt dubbel. Ik heb er begrip voor, we zien natuurlijk ook de cijfers oplopen en die vragen om maatregelen, maar ik heb tegelijkertijd dat die drukte in Hoorn niet speelt. De gemeente heeft in samenwerking met de ondernemers de laatste tijd een weg gevonden om de drukte goed te managen en nu zijn we de dupe omdat het op andere plekken in het land uit de hand is gelopen."

Hoop op succes online warenhuis

In Hoorn was al een online initiatief gestart om ondernemers te ondersteunen: warenhuis Hoorn. De hoop is dat het de winkeliers gaat helpen. "Als mensen via internet gaan kopen, doe dat dan in ieder geval lokaal. Bij warenhuis Hoorn zijn 340 Hoornse ondernemers aangesloten en dat is in deze tijd natuurlijk een prachtig initiatief."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]