Ga naar Content

Teleurstelling over spoedsluiting scholen: "Getuigt van paniekvoetbal"

HAARLEM -  "Het is balen voor de leerlingen die zo hard hebben geleerd voor de toetsweek voor de kerstvakantie." Rector Peter de Zoete van het Kennemer Lyceum in Haarlem had niet verwacht dat een spoedsluiting van de scholen als één van de extra maatregelen door het kabinet overwogen werd. Collega-bestuurder van het Mendelcollege Jan-Mattijs Heinemeijer vindt het 'getuigen van paniekvoetbal'. 

Het Kennemer Lyceum in Haarlem - Foto: NH Nieuws/Dimitri Walbeek

"En of het nou wat uitmaakt of we woensdag al moeten sluiten, dat vraag ik me af." De Zoete weet dat zijn docenten met één druk op de knop weer online les kunnen geven. En zijn school is zelfs klaar om online proefwerken af te nemen. Maar die extra stress wil hij de leerlingen niet aandoen. "Nu moeten ze in half januari die stof weer leren en dat vind ik superjammer voor ze."

Op het Mendelcollege is rector-bestuurder Jan-Mattijs Heinemeijer gaat in spoedoverleg met zijn docententeam en de Medezeggenschapsraad waar ouders en leerlingen in vertegenwoordigd zijn. Juist op deze scholengemeenschap met 1.750 leerlingen lijkt het coronavirus onder controle en waren er zelfs een paar weken lang nul besmettingen onder de leerlingen en leerkrachten.  

Op het Mendelcollege is de tentamenweek voor de laatstejaars pas eind januari gepland. "Ik denk dat we nu vanaf woensdag maar de vakantie laten ingaan en dan hebben de docenten tot de vakantie de tijd om de online lessen na de vakantie voor te bereiden." Heinemeijer vindt het jammer dat zijn verrassing op vrijdag nu gecanceld moet worden. "Ik had een oliebollenkraam op vrijdag besteld."

Ook basisscholen 

Dat nu ook de basisscholen woensdag de deuren moeten sluiten had bestuurder Marten Elkerbout van Stichting Spaarnesant waar alle 26 openbare basischolen in Haarlem onder vallen, niet zien aankomen. "We waren net bij alle scholen om kerstpakketjes uit te delen en iedereen te bedanken voor alle inspanningen dit jaar, en toen kregen we het nieuws." Elkerbout wil nog niet teveel vooruitlopen op de persconferentie van premier Mark Rutte vanavond om 19.00 uur. Maar hij zegt de harde lockdown wel te begrijpen. "Er moet beperking van beweging komen, ook onder de ouders van basisschoolleerlingen, ondanks dat de kinderen zelf geen besmettingsgevaar zijn."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]