Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Musea balen van nieuwe sluiting maar begrijpen het wel

14 december 2020, 12.54 uur · Aangepast 14 december 2020, 15.23 uur · Door Anouk Jongeneel

HAARLEM - Musea en andere culturele instellingen moeten waarschijnlijk sluiten vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. De NOS meldt op basis van bronnen dat ook musea tot 19 januari dicht moeten. Directeur van het Teylers Museum Marjan Scharloo in Haarlem vindt het erg jammer, maar kan er wel begrip voor opbrengen. 

Teylers Museum

Scharloo begrijpt dat musea waarschijnlijk ook moeten sluiten, vanwege de oplopende coronabesmettingen. "We zouden het enorm jammer vinden, omdat we begin november ook al een sluiting aan de broek hebben gehad, en we hebben een heel goed lopende tentoonstelling. Ik begrijp nu dat er buitengewoon drastische maatregelen worden overwogen, als winkels dicht gaan kan ik er wel begrip voor opbrengen dat wij ook dicht moeten."

Eerder genomen maatregelen 

Musea moesten eerder al maatregelen treffen, zoals het werken met tijdsloten. "Het blijft erg jammer, we hebben heel veel maatregelen getroffen zodat het echt wel veilig bij ons is. Er mogen maar een beperkt aantal mensen het museum in, iedereen moet natuurlijk zijn handen desinfecteren en het museumcafé is al heel lang dicht. Er zijn niet veel manieren waarop je besmet kan worden, denk ik." 

Het Teylers Museum heeft op dit moment een tentoonstelling van de Engelse schilder John Constable. "Door de tentoonstelling zitten veel van onze tijden gewoon vol. Binnen de beperkingen, ging het juist heel goed." 

Vanuit het eerste steunpakket voor cultuur heeft het museum geld ontvangen waardoor het niet direct in ernstige financiële problemen komt. "Maar het moet natuurlijk niet te lang duren, anders gebeuren er wel rare dingen met het museum. Als we maanden dicht gaan, weet ik ook niet precies hoe we het moeten regelen."

Kerstvakantie

Woordvoerder van het Stedelijk Museum Alkmaar Eva Groentjes vindt het ook heel jammer. "We vinden het vreselijk. We hadden ons enorm verheugd op de kerstvakantie. Dat is zowat de leukste tijd van het jaar in ons museum, maar het is niet anders."

Eerder heeft het museum de tentoonstelling over Allaert van Everdingen uitgesteld naar 2021. "We willen de planning nog niet aanpassen, maar het kan heel ingewikkeld worden met het bruiklenen van schilderijen. Het zou kunnen dat items niet vervoerd kunnen worden doordat er niet gereisd mag worden, of musea zijn dicht waardoor ze geen werken uit kunnen lenen." Het kan ook gebeuren dat tentoonstellingen van verschillende musea met elkaar overlappen. "Dan wordt het 'ruzie' om hetzelfde schilderij", grapt Groentjes.   

Marnix van Wijk, woordvoerder van filmmuseum Eye in Amsterdam is niet blij met de sluiting, maar snapt het wel. "We zijn er natuurlijk niet blij mee, maar begrijpen dat de volksgezondheid voorop staat." In het museum worden ook films vertoond, dat kan vanaf morgen ook niet meer doorgaan. "We hadden een speciale kerstvertoning gepland met Judy Garland. Die kan nu helaas niet worden vertoond."

Bezoekers 

Best veel mensen wisten het museum de afgelopen tijd nog te vinden, vertelt van Wijk. "Er kwamen dagelijks toch een paar honderd mensen naar Eye. De meeste bezoekers kwamen naar de films maar ook naar de tentoonstelling kwamen nog tachtig tot honderdvijftig mensen per dag."

Eye komt dit jaar niet in financieel zwaar weer terecht. "We hebben geluk dat we steun krijgen van de overheid, maar het moet geen jaren meer duren. Dat moet het natuurlijk voor niemand."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]