Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Zeker 65 Westfriese gedupeerden door toeslagenaffaire: lijkt topje van de ijsberg

11 december 2020, 16.26 uur · Aangepast 14 december 2020, 09.10 uur · Door Jorik Simonides

WEST-FRIESLAND – Zeker 65 Westfriese gezinnen zijn gedupeerd geraakt door de kinderopvangtoeslagenaffaire. Dat blijkt uit een lijst van de Belastingdienst, van het aantal ouders dat zich daar gemeld heeft. Dit aantal ligt waarschijnlijk hoger, veel gezinnen hebben zich mogelijk nog niet gemeld. Zo verwacht alleen Hoorn al negentig getroffen families te hebben in de gemeente.

Archieffoto: SKiK | Stichting Kinderopvang Koggenland - SKiK | Stichting Kinderopvang Koggenland

Drechterland, Enkhuizen, Opmeer, Hoorn en Stede Broec roepen gedupeerden nu op om zich alsnog te melden. Ze bieden ondersteuning bij bijvoorbeeld schulden of problemen binnen het gezin, die ontstaan zijn als gevolg van deze toeslagenaffaire. Ze kregen ten onrechte het stempel fraudeur van de Belastingdienst, waardoor soms wel tienduizenden euro’s terugbetaald moesten worden.

De Belastingdienst gaat gedupeerden daar financieel voor compenseren, maar voor veel ouders is dat niet genoeg. Als gevolg kwamen veel mensen in de financiële problemen. Sommigen raakten hun baan of partner kwijt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft gemeenten gevraagd om gedupeerden bij te staan bij problemen rondom huisvesting, financiële problemen, werk, zorg en de gezinssituatie. Bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding door een gezinscoach of hulp bij psychische klachten. Het kabinet maakt daar elf miljoen euro voor beschikbaar.

Meldpunt

Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Opmeer en Stede Broec geven nu gehoor aan dat verzoek. De Belastingdienst mag vanwege de privacy geen gegevens van gedupeerde gezinnen aan gemeenten geven. Dus zoeken de gemeenten nu de publiciteit om in contact te komen met mogelijke slachtoffers. Dat kan telefonisch, en in de gemeente Hoorn ook per mail.

Hoorn vraagt bovendien ook gedupeerden die in de problemen kwamen bij de aanvraag van andere toeslagen om zich te melden. Staatssecretaris van Huffelen heeft vorige week laten weten dat de Belastingdienst ook mensen gaat compenseren die nadelig zijn behandeld bij het aanvragen van huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget.

Drechterland: 140228 of 0228-352 352

Enkhuizen: 140228 of 0228-360100

Hoorn: [email protected] of 0229-252200

Stede Broec: 140228 of 0228-510111
Opmeer:  0226 – 363 333 of [email protected] 

Raadsvragen

Van de gemeenten Koggenland en Medemblik is nog onduidelijk of, en zo ja waar gedupeerden terecht kunnen. Raadslid Siem Zeilemaker (PWF) in Medemblik, heeft daar woensdag raadsvragen over ingediend bij het college.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]