Ga naar Content

Programmamaker blikt terug op twee jaar 'Onze man op Texel': "Ik zal het missen"

TEXEL - NH-programmamaker Ron Flens maakte de afgelopen twee jaar reportages vanaf Texel voor zijn programma Onze man op Texel. Op 1 januari wordt de allerlaatste uitgezonden. Ron blikt terug op de reeks en vertelt over zijn favoriete aflevering.

Foto: NH Nieuws

"De stijgende populariteit van Texel was de reden dat ik twee jaar geleden voorstelde om een programma over Texel te maken", vertelde NH-programmamaker Ron Flens vanmiddag in het NH Radio-programma Lunchroom. "Texel is een paar jaar geleden in de reisgids Lonely Planet terechtgekomen als een van de hotspots van de wereld waar je naartoe moest. Het toerisme is daarmee in een stroomversnelling terechtgekomen."

Ron: "Ik ben vooral op zoek gegaan naar de authentieke plekken en Texelaars. Zoals Cocky Penha, zij is de bekendste kapster op Texel. Ik kende haar nog van vroeger, maar ik had haar eigenlijk nog nooit gesproken. Zij is een kleurrijk type en iedereen kent haar. Haar reportage heeft heel veel kijkers getrokken en dit jaar is ze in het RTL-programma van Chantal Komt Werken nog te zien geweest. Zij zegt altijd: 'Maar dat komt door jou hoor!' Ik heb door mijn reportages juist veel meer mensen leren kennen dan uit mijn jeugd toen ik er woonde."

Bekijk hieronder het interview met Cocky Penha. Tekst gaat verder onder de video.

Kapster Cocky (69) al vijftig jaar de ongekroonde koningin van Texel - NH Nieuws

Er zijn veel bijzondere reportages gemaakt door de jaren heen. Een ervan gaat over Theun de Winter (toevallig een achterachterneef van Ron) die in de jaren 70 het lied Terug naar de Kust van Maggie MacNeal heeft geschreven. "Hij woonde destijds in Amsterdam en werkte mee aan het televisieprogramma RUR van Jan Lenferink. Theun interviewde vooral voetballers als Piet Keizer en Johan Cruijff en schreef stukken voor de Haagse Post. Maar hij verlangde altijd terug naar Texel, werd gek in Amsterdam. Hij ging terug en woont nu in zijn ouderlijk huis."

Terug naar de Kust gaat dan ook over Texel. "Het gekke is dat hij last heeft van strandvrees. Ik heb hem over kunnen halen nog een keer naar het strand te gaan, zei dat ik uiteraard hem zou steunen en toen stond hij daar op het strand, met zijn wapperende, grijze haren."

Bekijk hieronder het interview met Theun de Winter. Tekst gaat verder onder de video.

Schrijver alternatief Texels volkslied alweer 75: "Geluk zit in kleine dingen" - NH Nieuws

"Een van de reportages waar ik het meest trots op ben, is die over de strenge winter van 1963", aldus Ron. "Ik ben toen geboren, bij min tien graden. Daar wilde ik iets mee doen. Ik plaatste op Facebook een oproep, waarin ik mensen vroeg om herinneringen aan die winter."

"En toen kwam ik uit bij een oude meneer die super 8-filmbeelden had van die winter, dat er een Dakota-vliegtuig op het vliegveld landde. Het bijzondere was dat Texel een tijdje geïsoleerd was van Den Helder. Er lag zo veel ijs dat de veerboot niet meer kon varen. Een flink aantal Texelaars konden niet meer terug naar het eiland. Met een bus werden ze naar Schiphol gebracht en van daar met de Dakota teruggebracht naar Texel."

Ron sprak ook mensen die aan boord hadden gezeten van het vliegtuig. "Waaronder een man die had meegedaan aan de Elfstedentocht. Ook hij kon niet meer terug. Het is wel leuk, want je doet eigenlijk aan oral history op jouw eiland, eigenlijk aan de hand van een oproep op Facebook. Dat heeft me wel geholpen, ook bij andere reportages."

Bekijk hieronder de oude filmbeelden van Texel in 1963. Tekst gaat verder onder de video.

Zo beleefde Texel de horrorwinter van 1963: "Ze komen je zo met de helikopter halen" - NH Nieuws

Na twee jaar 'Onze man op Texel' te hebben gemaakt, gaat Ron iets anders doen binnen NH. "Ik zal het wel gaan missen", gaf hij toe. "Ik heb net het eiland over gereden met een fotograaf voor mijn laatste opnamen. We gingen daarvoor naar het meest onherbergzame stuk van Texel bij de Horst, helemaal aan de zuidpunt. Daar hebben we een afscheidsshot gemaakt. Het was koud en mistig, maar het was wel mooi om het zo af te sluiten."

De komende maanden werkt Ron als verslaggever Amstelland en vanaf 1 maart maakt hij een nieuw cultuurprogramma. "Misschien kom ik dan nog wel eens op Texel terecht, als hier iets cultureels gebeurt." Alle reportages van Onze man op Texel zijn hier te bekijken.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]