Ga naar Content

Gerelateerde videos

Remy en zijn vrienden: de goudkopleeuwaapjes weten niet van ophouden

In de serie Remy en zijn vrienden volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Dit keer hebben de goudkopleeuwaapjes er weer eentje bij. Hun verblijf raakt inmiddels wel een beetje vol. Bij de kroonduiven is het jong al bijna helemaal volgroeid. 

Drukke boel bij de goudkopleeuwaapjes - Foto: NH

In het verblijf van de goudkopleeuwaapjes wordt het drukker en drukker. Binnen het jaar heeft moederaap al haar derde worp gedaan. Deze keer is het er maar eentje. De andere keren waren het er twee.

Bij deze apen, die leven in het oosten van Brazilië, is het zo dat maar een paartje voor nageslacht zorgt. Zowel vader als moeder brengen het jong groot. De aapjes bepalen zelf de grootte van hun groep. "We hadden het idee dat de groep al groot genoeg was", zegt dierverzorger Saskia. "Maar blijkbaar vinden de goudkopleeuwaapjes dat de groep toch nog een beetje groter kan."

De groep wordt doorgaans niet groter dan zeven tot acht stuks. Als er daarna nog een jong wordt geboren, wordt dat meestal gedood. In het wild wordt de grootte van de groep bepaald door de omvang van hun leefgebied en de aanwezigheid van voldoende voedsel. De diertjes hier zijn een tijdje terug verplaatst naar een groter verblijf. Dat heeft er wellicht mee te maken de paps en mams er nog wel eentje bij konden hebben.

Jonge kroonduif lijkt al helemaal op een volwassen kroonduif - Foto: NH

Bij de kroonduiven zit ook een jong, maar dat is in een paar weken tijd al bijna volgroeid. De laatste keer dat we er waren, zat het jong nog op het nest en was het nog praktisch kaal.

Nu is het uitgevlogen en al bijna niet meer te onderscheiden van zijn ouders. Of haar ouders, want het geslacht is nog niet bekend. "Dit is normaal", zegt Saskia. "Vogels gaan heel snel. De eerste tijd zien ze er niet uit, maar binnen een paar weken is het al een echte vogel. Het gaat een stuk sneller dan bij mensen."

Inmiddels scharrelt het duifje zijn eigen kostje bij elkaar en onderneemt 'ie zijn eerste vliegpogingen. Alleen lang op z'n poten staan, is nog een beetje vermoeiend. "Hij moet nog echt spierkracht ontwikkelen om goed te lopen en te vliegen. Het zal snel beter worden."

Kijk hier voor meer afleveringen van Remy en zijn vrienden

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.