Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Scholen in actie tegen homohaat en hokjesdenken: "Wees niet bang dat je anders bent"

11 december 2020, 08.30 uur · Aangepast 11 december 2020, 11.07 uur · Door Priscilla Overbeek

ALKMAAR - De omstreden uitspraak van minister Slob dat religieuze scholen ouders mogen vragen afstand te nemen van homoseksualiteit, toont aan dat initiatieven als 'Paarse Vrijdag' nog altijd relevant zijn. Vandaag steunen scholieren uit heel de regio de lhbtiq+-gemeenschap met verschillende acties. Gido Dirkmaat (19) is als stagiair betrokken bij een expositie op het Stedelijk Dalton College in Alkmaar. "Ik heb zelf ook geworsteld met mijn seksualiteit, maar heb geleerd dat ik niet in een hokje pas."

Gido is blij dat hij via zijn stage bij STAD een steentje kan bijdragen om leerlingen op het Dalton wat bij te brengen over seksuele- en genderdiversiteit. Op scholen wordt er aan dat thema volgens hem nog altijd veel te weinig aandacht besteed. 

"Tijdens biologie krijg je twee lessen over seksuele geaardheid en bij maatschappijleer één over seksualiteit. In de klas worden vragen over wie je bent of wat het is om homoseksueel of transgender te zijn eigenlijk niet gesteld of besproken."

Vooral op christelijke scholen valt in zijn optiek nog veel te winnen. "Die opmerking van minister Slob is echt niet meer van deze tijd. Daarom is het juist belangrijk om óók op die intolerante scholen Paarse Vrijdag te gaan organiseren."

Quote

"Dat we het op deze manier in de spotlight moeten zetten, bevestigt dat het nog steeds als anders of afwijkend wordt gezien"

Gido Dirkmaat (19)
De Zwart-Wit Regenboog expositie op het Alkmaarse Dalton - Gido Dirkmaat

In de aula van de Alkmaarse middelbare school worden vandaag vier portretten geëxposeerd. "Op drie van de foto's staan koppels, twee vrouwelijke en een mannelijk stel. Op de vierde foto staat een vrouw alleen. Al deze mensen vertellen hun persoonlijke verhaal binnen het thema, dat leerlingen in interviews kunnen teruglezen."

Impact

Het visuele element en de persoonlijke verhalen maken het thema toegankelijker en geeft de boodschap meer impact, stelt Gido. "Tijdens biologie denk je: 'dit moet ik onthouden voor de toets', maar dit zijn echte mensen met echte verhalen. Je ziet een gezicht. Dat blijft hangen bij jongeren."

Paarse Vrijdag is de grote actiedag van de GSA (Gender & Sexuality Alliance). GSA's bestaat uit groepen (lhbtiq+-)leerlingen die samen seksuele-en genderdiversiteit zichtbaar en bespreekbaar maken. Ze voeren actie voor een veilig schoolklimaat. Het uitbrengen van de 'Paarse Vrijdag Krant' op middelbare scholen is daar een voorbeeld van.

Momenteel volgt Gido de opleiding Mediavormgever aan het Horizon College in Hoorn. Hij heeft lang geworsteld met zijn seksualiteit en vindt het nog steeds moeilijk te omschrijven wat hij nu eigenlijk 'is'. "Ik ben nu aan het kijken welke term het beste bij me past. Belachelijk toch eigenlijk? Mensen moeten overal een label opplakken. Alles moet een naam hebben."

Zeven miljard hokjes

En juist dat collectieve hokjesdenken toont volgens hem aan dat de intolerantie er diep zit ingebakken. "We kunnen wel naar scholen wijzen, maar uiteindelijk zit die intolerantie en kortzichtigheid in de mens zelf.  Uiteindelijk is niemand in een hokje te proppen. Dan heb je zeven miljard hokjes nodig."

Op het Jan Arentsz in Langedijk schrijven leraren met paarse markers - Maaike Polder / NH Nieuws

In onder meer Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard en Langedijk worden er op scholen verschillende acties georganiseerd. Zo wordt op PCC Het Lyceum in Alkmaar vandaag de Paarse VrijdagKrant uitgedeeld en gaan mentoren het gesprek aan in de klas. Aan leerlingen en medewerkers is gevraagd een paars kledingstuk te dragen. 

Ook op het Jan Arentsz in Langedijk krijgt iedereen de krant mee naar huis. Docenten schrijven met paarse markers en leerlingen zijn gehuld in paarse truien. "Wij doen al jaren mee", vertelt cöordinator Alex Kooy. "Op deze school heerst gelukkig al veel tolerantie voor de lhbtiq+-gemeenschap, gezien we ervaring hebben met meedere transgenderleerlingen", aldus coördinator Alex Kooy. 

Ideale wereld

Toch zouden er in een ideale wereld initiatieven als Paarse Vrijdag niet meer nodig hoeven zijn, vindt Gido. "Dat we het op deze manier in de spotlight moeten zetten, bevestigt dat het nog steeds als anders of afwijkend wordt gezien. Mensen moeten het verschil leren tussen een label en een spectrum. Iedereen is 'anders'."

Uit een onderzoek dat de gemeente samen met GGD Hollands Noorden in september uitvoerde, blijkt dat een overweldigende meerderheid (92 - 97 procent) van de inwoners een positieve houding heeft ten aanzien van lhbtiq+.

 

Maar ook kwam naar voren dat men het minder normaal vindt als iemand zegt transgender of intersekse persoon te zijn dan wanneer iemand zegt lesbisch, homo of biseksueel te zijn.

 

Ook geeft bijna één op de tien ondervraagden aan dat familie en vrienden er problemen mee zouden hebben als hij/zij ervoor uit zou komen lhbtiq+'er te zijn.

 

Van de ondervraagden zegt 18 procent wel eens te hebben meegemaakt dat een lhbtiq+'er nageroepen, uitgescholden gediscrimineerd of gepest werd. Daarmee bevat het onderzoek zowel positieve punten als resultaten die de noodzaak tot het regenboogbeleid van de gemeente onderstrepen.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]