Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Amsterdam start campagne 'Hou van je Held': "Blijk van waardering is erg leuk"

10 december 2020, 18.39 uur · Aangepast 10 december 2020, 19.41 uur · Door Tjeerd Kleijn & Frederieke Weel

AMSTERDAM - In Amsterdam is de campagne 'Hou van je Held' van start gegaan. Mensen die zich in coronatijd hebben ingezet voor anderen worden door de gemeente in het zonnetje gezet. Bij de campagne hoort een speldje met daarop de tekst #Houvanjeheld. Het eerste speldje werd vanmiddag uitgereikt door burgemeester Femke Halsema bij de ambulancepost van het OLVG West. 

Ambulancemedewerker Jurian is de eerste Amsterdammer die het speldje ontvangt. Vanwege de anderhalvemeterregel krijgt hij het speldje niet opgespeld, maar uitgereikt via stok met daaraan een hart.

Jurian wist van niets, vertelt hij. "Heel bijzonder. Altijd leuk natuurlijk. Het voelt wel een een beetje ongemakkelijk, want ik doe het niet alleen. Ik heb nog vijfhonderd collega's. Maar een blijk van waardering is wel heel erg leuk."

Ook voor de buurvrouw

Halsema vertelt dat het speldje door iedereen kan worden aangevraagd. "Het is een officiële speld die je kan aanvragen als je iemand in de buurt hebt waarvan je vindt dat die geëerd moet worden." Dat kan dus ook zijn voor de buurvrouw die elke dag een kopje soep komt langsbrengen.

Op de vraag aan wie de burgemeester de speld zelf zou geven: "Ik heb hem net al aan Jurian gegeven. Maar er zijn ook een hoop mensen die afval ophalen in onze stad. Daar zou ik er ook wel een aan willen uitreiken."

Door de hele stad komen posters te hangen met daarop hulpverleners, vrijwilligers of andere helden, en een afbeelding van het speldje dat voor hen kan worden aangevraagd. Het sieraad is aan te vragen via wijamsterdam.nl

De burgemeester heeft ook nog een verzoek voor alle Amsterdammers. "Willen jullie alsjeblieft lief zijn, vooral met oud en nieuw, voor onze Amsterdamse helden?"

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]