Ga naar Content

NS sluit loketten op station Alkmaar, Hoorn, Haarlem en Amsterdam Amstel

NOORD-HOLLAND - De Nederlandse Spoorwegen (NS) sluiten de ticketservicebalies op de stations van Alkmaar en Hoorn. Op station Amsterdam Amstel en Haarlem sluit de balie, maar is nog wel een medewerker aanwezig in een informatiehokje. Op deze stations kan dus geen kaartje meer aan een loket gekocht worden. In Zaandam blijft de balie open, maar zullen geen servicemedewerkers meer rondlopen.

Foto: ANP

Volgens de NS is sluiting noodzakelijk, omdat steeds meer reizigers online een kaartje kopen. Als resultaat hiervan wordt bij sommige balies dagenlang geen kaartje verkocht.  

"Gemiddeld genomen is er voor de helft van de tijd aan de balie geen reiziger die we kunnen helpen. We moeten afwegen hoe wij onze collega’s inzetten om reizigers het beste van dienst te zijn", laat Tjalling Smit, van het Raad van Bestuur van de NS weten in een persbericht. 

Coronacrisis

De coronacrisis - en de enorme daling in reizigers dankzij het thuiswerken - is volgens een woordvoerder van NS niet de reden van het besluit balies te sluiten. "We hebben corona helemaal buiten beschouwing gehouden. We verwachten namelijk dat het aantal reizigers weer toe gaat nemen en willen niet dat we straks achter de feiten aanlopen."

"Op de stations van Alkmaar, Hoorn en Haarlem blijven informatiezuilen aanwezig. Het is gebleken dat dit goed werkt voor mensen die toch informatie nodig hebben. Hulp voor mensen met een handicap blijven we uiteraard wel geven."

Helemaal zeker is de beslissing nog niet. Het plan moet nog worden voorgelegd aan de ondernemingsraad en aan reizigersorganisaties. Als alles volgens plan verloopt, zullen de veranderingen medio 2022 zijn afgerond.  

Door de maatregel verdwijnen er driehonderd voltijdbanen. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.