Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

Amstelveenlijn tussen Westwijk en Amsterdam-Zuid gaat eindelijk rijden: "Ik ben supertrots"

9 december 2020, 18.12 uur · Aangepast 9 december 2020, 20.18 uur · Door Jasper Leegwater

AMSTELVEEN - Na twee jaar vervangend busvervoer op het traject tussen Amstelveen Westwijk en Amsterdam-Zuid, is de vervanger van metro 51 eindelijk daar. Vanaf zondag rijdt de Amstelveenlijn met nummer 25 helemaal volgens dienstregeling. Dan is de officiële opening, nu wordt er nog volop getest. 

In 2018 reed metro 51 voor de laatste keer tussen Amstelveen en de hoofdstad. De lijn stond bekend als storinggevoelig en er zijn veel ongelukken gebeurd, soms met dodelijke afloop.

De totale kosten voor de aanleg van deze tramverbinding is 370 miljoen euro. Een veilige opvolger van metro 51 is daarmee gerealiseerd, volgens Ramon Rippens, vervoermanager bij GVB. "Er zijn veel kruisingen aangepast. Met de lijn 51 vroeger, waren er veel gelijkvloerse kruisingen. We gaan niet meer met een metrosysteem werken."

Voor trambestuurders is rijden op de Amstelveenlijn ook een totaal nieuwe ervaring. John Ruwaard is opleider en bestuurder bij GVB. "Het is een nieuw traject. Trambestuurders waren dit traject niet gewend. Ook is er een nieuw computersysteem. Vandaar dat er een speciale opleiding voor moest zijn."

Tekst gaat verder onder de foto.

De nieuwe tram op halte Westwijk in Amstelveen - NH Nieuws / Jasper Leegwater

Ramon erkent wel dat het nu nog niet vlekkeloos gaat. Vorige week ontspoorde een tramstel en lag het testen op woensdag stil. Toch heeft hij vertrouwen in een stipte dienst vanaf zondag. "Er gaan nog steeds dingen mis, dat hoort er bij, maar we zijn al een heel stuk gevorderd."

Voor wie niet kan wachten tot de officiële opening van aankomende zondag is er nu al plek tijdens de testritten. Meereizen is wel op eigen risico, de kans dat je langer onderweg bent is tijdens de testfase nog wat hoger. Een vrouw die het wel aandurft vertelt aan NH Nieuws: "Ik vind 'm prachtig, hij is heel ruim opgezet. Qua veiligheid, de tijd zal het leren. Ik hoop dat de verhalen waar zijn en dat er inderdaad veel minder ongelukken gaan gebeuren."

Zondag wordt de opening met kleine activiteiten op verschillende haltes gevierd. Het officiële moment is te volgen via een livestream op de website van de Amstelveenlijn. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]