Ga naar Content

De Peiling: Facebook gaat nepnieuws over coronavaccin verwijderen

Berichten met nepnieuws en complottheorieën over het coronavaccin worden binnenkort verwijderd van Facebook. Ben jij daar blij mee of is dit een vorm van censuur die kritische mensen monddood maakt?

Foto: Adobe / NH Nieuws

Instagram
Ook op dochterplatform Instagram gaat Facebook onjuiste berichten over het coronavaccin verwijderen. In een aankondiging zegt het bedrijf op te willen treden tegen de verspreiding van complottheorieen en onjuiste berichten. Zo gaat op Facebook al tijden een bericht rond dat het coronavaccin zou zijn bedacht door Bill Gates en dat het vaccin vol microchips zit.

Toenemende inzichten
De invoering van het nieuwe beleid gaat geleidelijk, zegt Facebook. ‘Het is nog vroeg en de kennis over coronavaccins zal zich de komende tijd verder ontwikkelen, dus zullen we regelmatig bijwerken welke beweringen we verwijderen. Daarbij laten we ons leiden door toenemende inzichten van volksgezondheidsinstanties.’

Experts OMT bezorgd over nepnieuws
Vandaag is ook in het nieuws dat experts van het Outbreak Management Team bezorgd zijn over de verspreiding van nepnieuws over de coronatest en het virus zelf. Dat schrijven ze in een kabinetsadvies. Het OMT maakt zich zorgen over berichten dat het coronavirus niet echt zou bestaan of dat de PCR test geen betrouwbare test is, melden de virologen onder leiding van Jaap van Dissel van het RIVM.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Nepmaatregelen op WhatsApp
Via WhatsApp zijn de laatste tijd rond de persconferenties van premier Rutte nepberichten verspreid over nieuwe coronamaatregelen. Eén keer klopte een lijst met uitgelekte maatregelen wel. Daarna zijn mensen in dezelfde stijl nepberichten gaan verspreiden. Bijvoorbeeld over de invoering van een avondklok in de vier grote steden.

Wat vind jij?
Ben jij prima zelf in staat om echt nieuws van nepnieuws te onderscheiden en moet alles gewoon gepost kunnen worden? Of is het heel goed dat er wordt opgetreden tegen nepnieuws en dat Facebook berichten die niet kloppen gaat verwijderen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].