Ga naar Content

Naar adem happende horeca wil volledige compensatie: "Helft zaken technisch failliet"

NOORD-HOLLAND - De tijd dat het glas voor veel horecaondernemers halfvol was, is voorbij. Door de hele provincie neemt de spanning onder kroegbazen en restauranteigenaren toe. Als het kabinet in de persconferentie van vanavond toezegt alle schade te compenseren, houden ze het hoofd wel boven water. Maar als dat niet gebeurt, dreigt op veel plekken de tap definitief dicht te gaan. NH Nieuws peilde het uithoudingsvermogen van de horecatijgers in de regio. 

Foto: ANP

Waar in veel kroegen de laatste ronde steevast wordt ingeluid met de welbekende klassieker van André Hazes, vinden de meeste horecaondernemers het inmiddels de hoogste tijd voor iets heel anders: extra overheidssteun. Dat lieten café-uitbaters gisteren in onder meer Alkmaar en Amsterdam al merken met de actie #blackmonday, een cynische knipoog naar koopfestijn black friday. Waar aan het einde van het blackfriday-weekend vrijwel alle koopjes zijn uitverkocht, zou de gedwongen horecasluiting er volgens de doemdenkers wel eens voor kunnen zorgen dat je straks nergens meer een nachtje kan doorhalen aan de bar.

Ook zonder volledige vergoeding van de schade zal het zo'n vaart niet lopen, al lijkt het einde voor menig kroeg nabij. Van de horecaondernemers in 't Gooi zegt meer dan de helft (55 procent) het nog maximaal twee à zes maanden te kunnen uitzingen. Hoewel 45 procent voldoende vet op de botten heeft om langer te overleven, baren de cijfers regiomanager van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Simone van der Laar flinke zorgen. Want ook als kroegen en restaurants op korte termijn zouden mogen heropenen, is het volgens haar nog maar zeer de vraag of ze daar toe bereid zijn. "Veel ondernemers zijn als de dood voor een derde lockdown. Dat zou voor velen echt de doodsteek zijn." 

Lees ook

Voor zo'n scenario vreest ook burgemeester Broertjes van Hilversum. Hij noemt de gedwongen sluiting van de horeca en de gevolgen ervan 'echt een drama'. "Ze zijn zo langzamerhand wel lang genoeg dicht geweest. Maar de horeca mag alleen open als dat ook zo mag blijven. Niet dat ze over een tijdje weer de deuren moeten sluiten."

Deze Gooise horecaondernemer liet zich omscholen tot makelaar zodat hij de komende maanden niet stil hoeft te zitten

Van kroegbaas tot makelaar - NH Nieuws

Het beperkte aantal faillissementen in de regio is volgens Van der Laar niet representatief voor de misère waarin de sector is beland. Dat heeft alles te maken met de overheidssteun en betalingsregelingen die de ondernemers met leveranciers hebben kunnen treffen. "Een kwart heeft 10.000 tot 25.000 eigen geld in hun zaak gestoken, maar de spaarpotjes zijn nu leeg. Zelfs studiebeurzen van kinderen worden nu gebruikt om te overleven. Dat is echt ernstig." 

'Technisch failliet'

Volgens Roy van der Weel van de Schager afdeling van KHN is ongeveer de helft van de zaken in de Schagen en omgeving inmiddels 'technisch failliet', wat er op neerkomt dat ze de dankzij de overheidssteun nog bestaan, maar eigenlijk niet meer levensvatbaar zijn. "Het is in feite uitstel van executie met de huidige steunvorming", beklaagt hij zich. Het steekt hem vooral dat de overheidssteun een steeds kleiner percentage van de gemiste inkomsten dekt. "En we weten niet waar we aan toe zijn." 

"De steun is net genoeg om niet failliet te gaan", zegt ook Ruud Keinemans van KHN Zaanstreek. Als extreem voorbeeld noemt hij muziekcafé de Kapiteinshut aan de Klauwershoek, waarvan eigenaar Meindert Hondema eerder dit jaar besloot te stoppen. Hij droeg zijn zaak - die vooral ouder en dus kwetsbaarder publiek trekt - over, maar wanneer de nieuwe eigenaren gouwe ouwen door de speakers zullen laten knallen, is nog maar de vraag. 

Van de persconferentie van vanavond heeft Keinemans weinig verwachtingen. Zelfs als het kabinet tegen de verwachtingen in zou besluiten dat er bijvoorbeeld weer een beperkt aantal gasten welkom is, levert dat te weinig op, stelt hij. "De Swarte Walvis is dan niet gezellig. Dan krijgen we niet de sfeer die we normaal wel zouden hebben." 

Deze zaken gingen al wél op de fles

Voor sommige horecazaken was het zelfs mét overheidssteun niet mogelijk om een faillisement af te wenden. Zo zijn de afgelopen tijd onder meer duinpaviljoen De Uitkijk in Bloemendaal, café Neuf in Zandvoort, brasserie Het Kasteeltje in Amsterdam en Ice & Fries in Amstelveen over de kop gegaan. 

In zowel Haarlem als de IJmond lijkt het vooralsnog mee te vallen met de faillissementen, maar volgens Steff van der Zon, voorzitter van de KHN in de IJmond, zullen die klappen nog wel komen. "Wij horen nog niet dat ondernemers het dusdanig slecht hebben dat ze hun faillissement moeten aanvragen. Dat zal meer aan het eind van het jaar komen, als de steun afneemt en de horecaondernemers geen ondersteuning meer krijgen." 

NH Nieuws sprak met Rob Baltus, voorzitter van de KHN in heel Noord-Holland. Hij vreest dat het kabinet besluit de horecasluiting nog tot na carnaval te verlengen, om zo te voorkomen dat feestvierende mensen voor een derde golf zorgen. Volgens hem kan dat flinke problemen veroorzaken. "De een verkoopt z'n motor, de ander verkoopt z'n huis. Mensen zien op een gegeven moment geen licht aan het einde van de tunnel. Dat is momenteel het probleem: we hebben geen perspectief. Dat is heel vervelend. Als je weet: we kunnen half maart weer open, dan kun je daar alles op instellen. Nu weet je niet waar je aan toe bent, dat is gewoon vreselijk." 

Bekijk hieronder het hele gesprek met Rob Baltus en andere onderdelen van de horecaketen over de staat van de horeca in West-Friesland

Rob Baltus over staat van horeca in West-Friesland - NH Nieuws

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.