Ga naar Content

Oudste gaybar Amsterdam 'verandert' in Ikea vanwege horecasluiting

AMSTERDAM - De Spijkerbar op de Kerstraat is vanaf nu een 'Ikea'. Met dit statement protesteert de oudste gaybar van de stad tegen de 'oneerlijke' sluiting van de horeca vanwege corona. Eigenaar Steven Koudijs verwacht dat door deze aanhoudende sluiting veel kroegen en restaurants omvallen en grote ketens de binnenstad overnemen.

De sticker van Ikea op het uithangbord - Foto: AT5

Om de buurt alvast aan het idee te laten wennen, heeft de bar een grote sticker van Ikea geplakt op het toch al gele uithangbord. "Want er komt straks niets anders voor terug dan ketens of nutellawinkels. Dat zou heel jammer zijn voor de stad", zegt Koudijs. 

Hij noemt het een benarde situatie. "We moeten gewoon de huur en andere doorlopende kosten betalen. Deze komen maandelijks uit op zo'n 10.000 euro. Nu er niks binnenkomt, begint het geld vanzelf op te raken."

Geen compensatie

Hoewel de Spijkerbar in 1978 voor het eerst haar deuren opende, kon de bar geen aanspraak maken op financiële compensatie van de overheid. Dit kwam, omdat de zaak dit voorjaar nog werd overgenomen van een vorige eigenaar. "En de compensatieregelingen zijn gebaseerd op de omzet van vóór maart," legt Koudijs uit.

Als de horeca vanaf januari niet open mag, ziet Koudijs het somber in voor zijn bar. "We hopen natuurlijk nog op overheidssteun, maar ik verwacht hier weinig van. Ik denk dat we nog wel een crowdfundactie willen starten, maar dat vind ik lastig. Dat grenst toch aan bedelen en de zaak was ook al gecrowdfund bij de overname."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]