West-Friesland

NL
V

‘Explosie heeft niks te maken met motorbendeoorlog’

4 december 2020, 17.15 uur · Aangepast 4 december 2020, 20.03 uur · Door Redactie

HOORN -  “Door sensatiejournalisten wordt gesuggereerd dat het met mijn hobby te maken heeft. Dat ik lid ben geweest van een motorclub, heeft er niks mee te maken”, zegt Patrick vanmiddag op de bank in zijn woonkamer tegen NH Nieuws. Maandagnacht vindt er een grote explosie voor zijn deur plaats, die volgens de Telegraaf het resultaat zou zijn van een ruzie tussen de verboden motorbende Satudarah en de nieuwe motorclub MC Hardliners.

Inter Visual Studio

Patrick erkent dat hij tot 2018 lid is geweest van Satudarah maar zegt daarna te zijn gestopt. Het verontwaardigt hem dat zijn naam in verband wordt gebracht met een incident tussen de motorclubs waarbij oud-Satudarah leden zouden zijn overgestapt naar MC Hardliners.

De oud-leden zouden naar een woning zijn gelokt waar ze werden opgewacht door een dertigtal Satudarah-leden die hen onder bedreiging hebben gedwongen zich uit te kleden waarna ze gefotografeerd werden, meldde de Telegraaf.

“Door nu te focussen op de verkeerde zaken gaan de daders straks vrijuit”, zegt Patrick. De bewering dat het om een vergelding zou gaan in het motorclubcircuit, klopt volgens hem niet. “Alle scenario’s moeten open blijven en dat is wat ik gisteren bij de politie in de aangifte ook nadrukkelijk heb gezegd. Als er iets is waar ik slecht tegen kan is het onrecht.” 

Rechtszaak

Op de ochtend na de explosie moest hij met zijn zoon naar het Gerechtshof in Amsterdam. “Twee jaar geleden is mijn zoon in elkaar geslagen op de markt hier in Hoorn door een een aantal jongens.

Hij liep met zijn toenmalig vriendin en werd uit het niets belaagd. Een van hen is in hoger beroep gegaan. Uiteindelijk was mijn zoon nog de enige getuige die moest verklaren in de zitting. Het lijkt er op alsof gehoopt werd, dat hij niet zou komen opdagen.”

Quote

"Waar voorheen het Gerritsland bekend stond als achterbuurt, is het de laatste jaren juist heel erg opgeknapt.”

Buurman

Buiten voor de gevel zit er door de explosie een behoorlijk gat in de stoep. Bij de overburen zijn de ramen met noodglas dichtgemaakt, want ook daar waren er scherven van de explosie naar binnen geslagen.

“Er is goed contact met de buurman. We weten dat hij motor rijdt en zien hem geregeld”, vertelt een buurman op de hoek van de straat wiens auto door de explosie beschadigd raakte. “Er gebeurt hier wel vaker wat. Maar waar voorheen het Gerritsland bekend stond als achterbuurt, is het de laatste jaren juist heel erg opgeknapt.”

‘Niet angstig’

De beschadigde woning huren Patrick en zijn gezin van kennissen die ook in de straat wonen. “Het is heftig wat er gebeurd is en we zijn geschrokken. Maar het maakt mij niet angstig”, aldus Saskia, eigenaar van de woning. “We hadden het huis in eerste instantie gekocht voor als onze kinderen uit huis gingen, maar Patrick is een kennis van vroeger van mijn man. We verhuren het nu al een aantal jaar en hebben een goede band.”

Gisteren is de burgemeester nog bij hem langs geweest, vertelt Patrick. “Ik heb verteld dat ik de situatie erg vind, vooral ook voor de getroffen buren. Stel je voor dat er mensen op straat hadden gelopen, het had nog veel erger kunnen zijn."

Zowel gemeente Hoorn als de politie willen nog niks kwijt erover zolang het politieonderzoek loopt. Sinds dinsdag zijn er geen nieuwe tips meer binnengekomen, laat de woordvoerder van de politie weten. Patrick: “Ik hoop dat ze objectief en open blijven in zaak. Anders zullen ze de daders nooit te pakken krijgen”, besluit hij.

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]