Ga naar Content

Nog veel onduidelijk over vaccinatieplan in West-Friesland: "Hebben nog niks gehoord"

WEST-FRIESLAND - Vicepremier Hugo de Jonge kondigde onlangs aan dat alles in het werk gesteld gaat worden om de vaccinaties tegen het coronavirus vanaf 4 januari te starten. "Een heel ambitieus plan", aldus Trudy Doodeman, zorgmanager van zorgkoepel West-Friesland, "Maar het is nog volstrekt onduidelijk welke vaccinaties er beschikbaar komen en voor welke doelgroep die zijn."

Foto: ANP

Doodeman is niet de enige die hier nog geen duidelijkheid over heeft. NH Nieuws en WEEFF belden met verschillende zorginstanties in West-Friesland om te weten welke informatie zij hebben gekregen omtrent de coronavaccinaties.

Geen planning bekend

"Op dit moment is het nog niet geheel duidelijk wanneer en welk goedgekeurd vaccin wij kunnen verwachten", aldus een woordvoerder van Omring. "Wel bereiden wij ons zo goed mogelijk voor. Zoals het er nu naar uitziet worden zorgmedewerkers en kwetsbare groepen namelijk als eerste gevaccineerd."

Ook het Dijklander ziekenhuis in Hoorn mist naar eigen zeggen praktische informatie om zich goed te kunnen voorbereiden op de massale vaccinatiecampagne. "Wat wordt onze rol als ziekenhuis?", vraagt woordvoerder Ellen van Ruiten zich af. "Hoeveel vaccins zijn er straks beschikbaar? Op basis daarvan kun je pas een planning maken en een indeling wie wel of niet in aanmerking komt."

En bij huisartsenpraktijk De Blokkendoos in Andijk spelen de voorbereidingen een rol binnen de praktijk, maar wordt het personeel nu vooral door de media op de hoogte gehouden. "Als praktijk zelf hebben we hier nog geen enkel bericht over ontvangen."

Huisartsen en teststraten

Een woordvoerder van de Blokkendoos geeft aan dat ze zich zo goed mogelijk voor proberen te bereiden met de kennis die zij nu hebben. "Maar normaal gesproken zijn we maanden van tevoren al bezig voor bijvoorbeeld de griepprik. Er moet een locatie geregeld worden, een selectie worden gemaakt en de uitnodigingen moeten de deur uit."

Volgens Trudy Doodeman kunnen de huisartsen een belangrijke rol spelen bij de selectie van de personen die als eerst aan de beurt dienen te komen. "Zij weten in de plaats waar zij zitten het best welke mensen er het meest kwetsbaar zijn. Daarnaast hebben ze al veel ervaring door de eerdere griepvaccinaties."

"Als de overheid een beroep op ons doet, dan moeten ze dat wel faciliteren"

huisartsenpraktijk de blokkendoos, andijk

Ook de teststraten kunnen mogelijk een belangrijke rol spelen om de inentingen uit te voeren. Mensen kunnen dan op bepaalde tijdstippen naar een afgesproken teststraat gaan om zich daar te laten vaccineren.

"Dit is natuurlijk anders dan bij een griepvaccinatie", aldus Doodeman. "Door de regels omtrent de afstanden kunnen de huisartsen minder mensen in hun praktijk ontvangen. De logistieke uitdaging wordt heel complex."

Overheid moet faciliteren

Bij zorgorganisatie Omring werken momenteel 3.700 medewerkers. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen zich uiteindelijk laten vaccineren, zeker omdat dit niet verplicht is. "Maar uiteraard streven wij naar een zo hoog mogelijk percentage", aldus de woordvoerder. "De gezondheid van bewoners en medewerkers staat bij Omring voorop."

"Als de overheid een beroep op ons wil doen, moeten ze dat wel faciliteren", laat de Blokkendoos weten. "Het hangt er nog van af welk vaccin het definitief wordt, maar als er een koelkast nodig is die het tot -70 graden koelt, hebben wij die niet. Maar tot nu toe hebben we geen idee wat er van ons verwacht wordt, op welke termijn en of dat haalbaar is of niet."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]