Ga naar Content

Intimidatie OMT-lid Menno de Jong: 'Uitgemaakt voor landverrader'

Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) zijn de afgelopen tijd bedreigd. Zo ook Menno de Jong, viroloog bij het Amsterdam UMC en OMT-lid. Hij werd onder andere uitgescholden voor landverrader.

OMT-lid Menno de Jong - Foto: AT5

De huizen van de leden zijn bezocht en zij ontvingen brieven met intimiderende teksten, meldt nieuwssite NU.nl.

De Jong kijkt hier niet gek van op, want ook hij heeft intimiderende teksten ontvangen. Dit vertelde hij vanochtend in De Ontbijttafel op NH Radio. "Ik krijg via de email en sociale media regelmatig rare berichten, waarin ik word uitgescholden voor landverrader of dat ik 'aan de hoogste boom moet hangen in Nederland'."

Berichten die impact hebben op het OMT-lid. Voorheen gaf hij bijvoorbeeld nog interviews in zijn straat - als hij thuis werkte - maar daar bedankt hij inmiddels voor. "Mensen hebben mijn emailadres, maar ze hoeven niet te weten waar ik woon."

"Het interfereert met je persoonlijk leven en je gezin. Dat hoeft voor mij allemaal niet."

Interview op NH Radio met viroloog en OMT-lid Menno de Jong - NH Nieuws

De Jong wordt terughoudender met televisieoptredens en verschijnen in het openbaar. Hij kiest ervoor zich vooral te richten op het werk wat er echt toedoet.

Ook binnen het OMT leeft de kwestie en wordt over 'de ellende' gesproken, maar stoppen door de bedreigingen behoort niet tot de opties.  

Complotdenkers en gefrustreerde mensen

Wie deze teksten versturen, is vooralsnog onduidelijk. Al heeft De Jong wel een idee. Het zijn voor een deel de complotdenkers en voor een deel gefrustreerde mensen, zegt hij. "Ik denk dat veel mensen boos zijn, maar die boosheid moet dan ergens anders naartoe worden geventileerd. Maar het moet niet tot verbaal en fysiek geweld leiden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]