Ga naar Content

Horeca niet meer direct gesloten bij overtreden coronaregels bij afhaal

AMSTERDAM - Horecagelegenheden die zich niet aan de coronaregels houden bij het verzorgen van afhaal eten en drinken krijgen voortaan weer eerst een waarschuwing. Eerder konden boa's, toezichthouders en agenten bij het zien van een overtreding besluiten tot een directe sluiting van de zaak. Bij excessen blijft het direct sluiten van horeca nog wel steeds mogelijk.

Foto: De Duvel

Als een horecaondernemer na een waarschuwing weer de fout ingaat, dan volgt er alsnog sluiting. Wel is die sluiting voortaan nog maar één week in plaats van twee. Met het besluit wil het stadsbestuur iets meer ruimte geven aan horecaondernemers om nog 'wat te verdienen' in de huidige coronacrisis. Omdat de ondernemers ook verantwoordelijk gehouden voor het gedrag van hun klanten, roept de gemeente ook hen op om rekening te houden met de coronaregels.

"Afhalen is toegestaan, maar houd je als ondernemer en ook als klant wel aan de regels"

Burgemeester Halsema

Halsema: "Het aantal besmettingen daalt al een paar weken niet, maar blijft op een te hoog niveau. Daarom blijven de coronaregels voor ons allemaal belangrijk. In de vele gesprekken die ik voer, hoor ik natuurlijk hoe moeilijk horeca het heeft, en hoe groot de behoefte aan gezelligheid is. Afhalen is toegestaan, maar houd je als ondernemer en ook als klant wel aan de regels."

Ondernemers Westerstraat

Burgemeester Halsema sprak twee weken terug met horecaondernemers op de Westerstraat en rond de Noordermarkt. Zij dreigden voor twee weken dicht te moeten, omdat onder andere bij het afhalen van koffie de regels overtreden werden door klanten. Zo werd er niet voldoende afstand gehouden in de rij en dronken klanten hun afgehaalde drankje vlak voor de zaken op en dat is niet de bedoeling.

Halsema besloot toch dat de zaken niet dicht moesten. In plaats daarvan is de gemeente de horecaondernemers gaan helpen met de communicatie richting klanten. Er zijn bijvoorbeeld posters gemaakt die klanten wijzen op de regels rond het afhalen van eten en drinken.

Landelijke regels blijven gelden

Hoewel er dus iets meer ruimte geboden wordt aan horecaondernemers, blijven de landelijk geldende regels van kracht. Zo mag er geen terras worden ingericht en moeten bezoekers na het afhalen van eten en drinken direct hun weg vervolgen. Vooral het verkopen van alcoholische dranken gelden nog strengere regels. Alcohol mag alleen verkocht worden in een gesloten fles, blik of pak. Het verkopen van glüwein in een bekertje met of zonder deksel is verboden.

Niet eenvoudig

Koninklijke Horeca Nederland is verheugd te vernemen dat Halsema aandacht heeft voor de problemen die de ondernemers ervaren en haar aanpak bijstelt. "Omdat het voor horecaondernemers niet eenvoudig is om al die regels en de actualiteit bij te houden, zal je altijd eerst met een duidelijke waarschuwing moeten werken en niet meteen overgaan tot sluiting", vindt regiomanager Evelien Doornhegge. "Bovendien zijn de regels niet altijd even helder gecommuniceerd naar de ondernemers."

"Daarnaast worden de ondernemers verantwoordelijk gehouden voor het gedrag van de mensen in de buurt van hun zaak. Het kan zomaar gebeuren dat iemand een slok neemt", meent Doornhegge, die begrijpt dat met name het handhaven van alcoholgebruik heel lastig is. "Maar ondernemers moeten wél eerst gewaarschuwd worden. Als je ziet dat een onderneming inspanningen doet om de wet goed uit te voeren, dan zou hij geen sluiting moeten krijgen. Dat dat niet makkelijk te handhaven is snap ik, maar we moeten ook erkennen dat bepaalde dingen niet werken."

"Ik vind dat je meer naar de eigen verantwoordelijkheid moet kijken van de ondernemers, dat ze ervoor zorgen dat mensen de producten niet in hun directe omgeving nuttigen. De gemeente moet de ondernemers daarop aanspreken, waarschuwen en eventueel een sanctie geven. Maar geneuzel over dopjes of deksels werkt alleen averechts."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]