Ga naar Content

Amateurschakers gaan 'hun' toernooi missen: "Het voelt leeg"

WIJK AAN ZEE - De amateurschakers die deelnemen aan het Tata Steel schaaktoernooi verwachten dat ze dit jaar verplicht thuis moeten blijven vanwege de coronapandemie. Het toernooi is het jaarlijkse uitje van de huis-, tuin en keukenschakers. Traditiegetrouw bezetten ze met honderden tegelijk vanaf half januari sporthal De Moriaan. De organisatie heeft het evenement nog niet officieel afgeblazen. 

"Het voelt leeg. Het is een reünie, een moment waar je naar uitkijkt", zegt Haarlemmer Rob Buschman. 

Hij heeft al veertig edities achter de rug. "Als het dan niet door blijkt te gaan, is dat wel even slikken. Maar ik zal me er bij neer moeten leggen."

Grootmeesters

De charme van het toernooi is dat de amateurs op hetzelfde podium spelen als de grootmeesters, naast de ontmoeting met andere amateurs.

Al is het kijken naar die grootmeesters soms ook een beetje frustrerend. Buschman: "Ik loop tijdens mijn partij vaak even weg. Dan ga ik kijken bij de toppers. Nou, als je ziet wat die doen! Dan denk ik bij mezelf: wat ben ik toch een prutser."  

"Als ik de grootmeesters aan het werk zie, denk ik: wat ben ik toch een prutser"

Amateurschaker Rob Buschman

Buschman heeft gelukkig genoeg andere hobby's, zoals biljarten. Die twee weken in januari komt hij dan ook wel door, al is het wel doorbijten. "Er is altijd reuring in die periode in Wijk aan Zee, want er gebeurt van alles. Nu maar hopen dat we in 2022 verder kunnen."

Organisatie

Er is nog geen beslissing genomen over het doorgaan van het Grootmeesterstoernooi, waar veertien spelers aan mee doen. Een woordvoerder verwacht 'op korte termijn' bekend te kunnen maken óf en zo ja in welke vorm de toppers hun partijen gaan spelen.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]