Zaanstreek-Waterland

NL
V

Puzzelen is razend populair: Mike heeft alle puzzels van Jan van Haasteren

3 december 2020, 16.18 uur · Aangepast 3 december 2020, 16.39 uur · Door Michel Gijselhart

PURMEREND - Puzzelen is ongekend populair op dit moment. Vooral legpuzzels zijn in deze coronatijd niet meer aan te slepen. Niet alleen de 60-plusser is dagen bezig met een puzzel van 3000 stukjes, ook de jongeren hebben het puzzelen ontdekt. Voor de 36-jarige Mike Schaap is puzzelen hetzelfde als ademhalen. Al sinds zijn achtste is hij er aan verslaafd.

Mike Schaap met zijn puzzels - NH Nieuws

Mike woont nog bij zijn ouders in de wijk Weidevenne. Hij heeft een lichte vorm van autisme en kan niet lezen of schrijven, maar hij heeft wel een fantastisch fotografisch geheugen. Iets wat hem bij het puzzelen zeer goed van pas komt.

"Als ik het plaatje van de puzzel één keer heb gezien, kan ik hem zo uit mijn hoofd maken", vertelt Mike op zijn slaapkamer die geheel in beslag wordt genomen door een grote glazen puzzeltafel, op zijn bed na. Als Mike niet aan het werk is, is hij aan het puzzelen. "Soms ga ik ik er 's nachts uit om een stukje te leggen." 

Komische sketches

Mike heeft alleen maar puzzels van tekenaar Jan van Haasteren. Waarom dat zo is, vindt hij moeilijk om uit te leggen. De tekeningen van Van Haasteren zitten bomvol komische sketches en bonte personages. Waarschijnlijk is dat de aantrekkingskracht voor Mike: ''Ik houd bij het puzzelen niet van blauw luchten, grijze straten en groene weilanden. Saai en moeilijk vind ik dat." Maar die zijn, gelukkig voor Mike, bij Jan van Haasteren dan ook niet te vinden.

Mike gaat voorop naar de zolder. Daar liggen bijna 400 puzzels, keurig opgestapeld in drie rijen dik. Het is waarschijnlijk de grootste verzameling van puzzels van Jan Haasteren. Mike heeft ze allemaal zeker drie keer gelegd. Heeft Mike behalve een nieuwe Jan van Haasteren puzzel nog iets te wensen? "Ja", grijnst hij. "Een vriendinnetje dat met mij wil puzzelen. Dat zou leuk zijn."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]