Alkmaar

NL
V

'Vuurwerkwijk' deelt kerstlichtjes uit tegen slechte reputatie: "Denk niet dat het helpt"

2 december 2020, 21.06 uur · Aangepast 2 december 2020, 21.34 uur · Door Maaike Polder

ALKMAAR - Het moet letterlijk een positiever licht werpen op de Alkmaarse wijk Nieuw-Overdie: bewoners kunnen deze week gratis kerstlampjes ophalen om hun huizen mee te verlichten. De afgelopen jaarwisselingen liep het er met vuurwerk volledig uit de hand. "Dat negatieve beeld hopen we hiermee te veranderen", aldus de initiatiefnemer. Toch klinken er ondanks het vuurwerkverbod nu al keiharde knallen. 

Deze meisjes zijn blij met hun gratis lichtsnoer - Maaike Polder / NH Nieuws

Het vermoedelijk illegale vuurwerk dat veelal door jongeren wordt afgestoken, is voor veel bewoners een doorn in het oog."Ik schrik echt vaak wakker", aldus een vrouw tegen NH Nieuws. 

"Mensen in de Overdie houden van vuurwerk", legt Richard Halewijn van de wijkraad uit. In samenwerking met de gemeente, het buurthuis Overdie Ontmoet, Van Alckmaer en Woonwaard bedacht hij daarom een lichtenuitdeelactie in de wijk, wat er hopelijk voor gaat zorgen dat het gevoel van veiligheid en gezelligheid toeneemt. "Als iedereen de lampjes ophangt geeft dat een prachtig gezicht."

'Vuurwerkverbod is bullshit'

De flyers an de actie belandden in de bussen van 1200 inwoners en veel van hen kwamen de afgelopen dagen dan ook hun gratis lichtsnoer ophalen.

Tekst gaat door onder de foto

Een buurtbewoner haalt meteen lichtjes voor zijn hele flat - Maaike Polder / NH Nieuws

Een paar honderd meter verderop wordt zowel 's nachts als overdag vaak vuurwerk afgestoken, erkent ook een 12-jarige jongen tegen NH Nieuws, die aan het voetballen is met vrienden. "Als ik naar voetbal fiets hoor ik het. Het zijn vaak jongens rond de achttien jaar. Het is hier gewoon traditie en om eerlijk te zijn vind ik het verbod ook een beetje bullshit."

Bekijk de hele reportage hieronder. Tekst gaat door onder de video

'Vuurwerkwijk' deelt kerstlichtjes uit tegen slechte reputatie - NH Nieuws

De vraag is dus of een lichtsnoer ook de jongeren gaat bereiken en de wijk komende weken vuurwerk vrij zal zijn. De 12-jarige bewoner denkt van niet. "Je kan overdag gewoon afsteken en wegrennen", legt hij uit. Maar Halewijn vindt de actie nu al geslaagd. "Het feit dat zoveel mensen lampjes komen ophalen maakt me al hoopvol."

Vuurwerkverbod

De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Vanuit de noodzaak om de werkdruk in deze pandemie rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen, is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijdelijk vuurwerkverbod.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]