Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Indrukwekkende hijsklus voor Hoogovensmuseum: "8.600 kilo schoon aan de haak"

2 december 2020, 20.05 uur · Door Dennis Mantz

VELSEN-NOORD - Vol verwachting kijken vrijwilligers naar de hijsklus voor hun Hoogovensmuseum. De collectie is vandaag uitgebreid met een stuk gasleiding van 8.600 kilogram in de tuin van het museum. Een indrukwekkend schouwspel.

NH Nieuws / Dennis Mantz

Een groep vrijwilligers volgt de verrichtingen om de gasleiding op zijn plek te krijgen op de voet. Zo ook museumgids Jan Koer, die veertig jaar voor het staalconcern heeft gewerkt. "Dit maak je toch niet vaak mee? Spectaculair en leuk om mee te maken met elkaar", aldus Koer over het schouwspel in de museumtuin.

En we zijn ontzettend blij met deze uitbreiding, vervolgt bestuurslid Johan van Ikelen. "Als we bezoekers van het museum vertellen over de leiding die hier over het terrein loopt naar de NUON, dan geloven ze vaak niet hoe groot deze is. We gaan er nu een Tata Nano in zetten, zodat de mensen ermee op de foto kunnen en ook beter kunnen zien hoe groot het is", aldus Van Ikelen.

Tekst gaat verder onder de video

Indrukwekkende hijsklus voltooid voor het Hoogovensmuseum - NH Nieuws

De gasleiding wordt gebruikt om hoogovengas te transporteren naar de NUON-centrale in Velsen-Noord. "Daar loopt ieder uur zo'n anderhalf miljoen kuub gas doorheen", vervolgt van Ikelen. "En het gas wordt vervolgens door NUON gebruikt om elektriciteit mee op te wekken."

Gerrit Boer, vrijwilliger en projectleider vandaag, is tevreden met de vangst. "Hij weegt 8.600 kilo schoon de haak. Als 'ie dan eenmaal staat, dan is er wel even een 'yes-momentje' hoor." 

Hoogovensmuseum
Het Hoogovensmuseum toont de geschiedenis van het Staalbedrijf in IJmuiden. De ontwikkeling van de IJzer- en Staalindustrie wordt levend gehouden door het presenteren van objecten, historische documenten, foto’s en filmmateriaal.

Het museum is ook aankomend weekend geopend. Het museum is gevestigd in de oude buizengieterij, pal achter het congrescentrum van Tata Steel.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]