Ga naar Content
Alkmaar

Horeca ten einde raad en dreigt met heropening: "We staan op omvallen"

2 december 2020, 17.01 uur · Aangepast 3 december 2020, 09.17 uur
Door: Priscilla Overbeek · Foto: Priscilla Overbeek / NH Nieuws

ALKMAAR - Horecabedrijven in vijftig steden willen ondanks hun gedwongen sluiting door het coronavirus op 17 januari de deuren weer openen. Deelnemende uitbaters hebben geen enkele vertrouwen meer in het kabinet. "We kunnen niet anders dan ongehoorzaam zijn. We staan op omvallen en steun van de overheid blijft uit", is het statement. Ook in Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. 

Horeca-uitbater Sil Vendel van café 't Hartje in Alkmaar doet mee met de actie. "We hopen natuurlijk dat er volgende week iets positiefs uit die persconferentie komt, al is het maar meer steun. Zo niet, dan gaan we kijken hoe we de plannen precies zullen voortzetten."

Of de kroegen daadwerkelijk opengaan, is nog even afwachten, maar volgens Vendel is er in ieder geval genoeg draagvlak vanuit de branche. "Velen zien het eind dichterbij komen. We hebben niks meer te verliezen. Als we het gaan doen, doen we het met z'n allen."

'Maat is vol'

Inmiddels zijn kroegen en restaurants al zes weken gesloten. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wordt er vanuit de overheid onvoldoende aanvullende steun en perspectief geboden.

Na de mededeling van minister Hugo de Jonge dat de lockdown 'echt wel langer gaat duren dan half januari', is de maat voor veel uitbaters echt vol. "Dit pikken we niet meer, of 17 januari open of volledige kostenvergoeding", stelt Rob Baltus, regiovoorzitter Koninklijke Horeca Nederland.

"Ik heb als een agent in mijn zaak gestaan. Maar in de supermarkt maakt het blijkbaar allemaal geen reet uit."

Bert Duijneveld, café Het Waertje

De brancheorganisatie benadrukt dat de gezondheid van iedereen op één stond en nog steeds staat. "De actie is opgezet om een statement te maken, met alle eerdere restricties en voorwaarden natuurlijk. We willen niet dat er iemand ziek wordt. Maar dit gaat gewoon niet langer", vervolgt hij. "Supermarkten, meubelboulevards en tuincentra mogen allemaal open, en wij krijgen de zwarte piet."

Premier Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie dat "het niet mogelijk is dat iemand zich niet aan de regels houdt."

'Bizar'

De regiovoorzitter van de KHN ziet met name de laatste weken een toename in telefoontjes van horeca-uitbaters die het niet meer zien zitten. "Ik heb dit in al die jaren nog nooit meegemaakt. We hebben vanuit onze infolijn bellers moeten verwijzen naar zelfmoordhulplijn 113. Dit kan zo gewoon niet langer doorgaan."

Veel ondernemers gooien volgens hem dan ook het bijltje neer. De actie is een laatste noodkreet. "Uitbaters hebben niks meer te verliezen, dus gaan we op 17 januari open. Hotels draaien gewoon door, dat is toch bizar? Waarom kan dat niet bij ons?"

Dictaat

Baltus en veel andere ondernemers voelen zich al maanden aan het lijntje gehouden. "Wij onderhandelen niet, maar krijgen een dictaat opgelegd. Er valt ook niets te onderhandelen, want de overheid zegt gewoon paf, dicht. We vragen al maanden om maatwerk, maar dat komt maar niet." 

Bert Duijneveld van café Het Waertje in Heerhugowaard zou ook graag meedoen met de actie, maar durft het niet aan. "Als ik een boete krijg van 4500 euro ga ik gewoon failliet. Niemand kan het nog opbrengen om die boete te betalen."

De kroeg van Duijneveld is al weken dicht, maar hij heeft nog geen stuiver aan steun zien binnenkomen. "We zouden een kwart van onze vaste lasten vergoed krijgen, tachtig procent van de kosten om onder meer personeel te betalen en 2,8 procent van het omzetverlies. We missen een half jaar omzet. In januari krijgen we de gedeeltelijke vergoeding van onze vaste lasten, het overige komt pas in augustus. Hoe moet ik dit in godsnaam nog financieren?"

Bijbetalen

Via de bank vroeg hij maar een lening aan om zijn vaste lasten te kunnen betalen. "Maar dan moet ik acht procent bijbetalen. Wat een cadeautje. Dat zijn toch geen praktijken zo?"

"Dit pikken we niet meer. Of 17 januari open, of volledige kostenvergoeding"

Rob baltus, regiovoorzitter koninklijke horeca nederland

Inmiddels zit de uitbater met een schuld van 25.000 euro. "Dat heb ik moeten lenen bij familie om mijn zaak open te houden. Als ik het nu verkoop, levert het nog geen euro op. Kansloos."

Ook hij heeft geen goed woord over voor het kabinet. "De horeca zou 2.500 euro extra bovenop de vaste lasten krijgen, meneer Rutte, maar we hebben tot nu toe niks ontvangen. Je wordt in een hoek weggezet en klaar."

Willekeur

Duijneveld verbaast zich daarbij over de willekeur aan maatregelen. "In de bouwmarkten, supermarkten en winkelstraten loopt iedereen maar door en is de besmettinsgraad veel hoger. Sinds de sluiting van de horeca zijn de besmettingen ook niet teruggelopen."

Dat veel supermarkten nu al aangeven niet voor agentje te willen spelen en de mondkapjesplicht niet zullen handhaven, schiet bij hem dan ook compleet in het verkeerde keelgat. "De horeca heeft er werkelijk álles aan gedaan om de maatregelen na te leven. Ik heb als een politie-agent in mijn zaak gestaan om alles te handhaven. Maar in de supermarkt maakt het blijkbaar allemaal geen reet uit."

Toen alle kroegen en restaurants moesten sluiten, plaatste Sil Vendel van café 't Hartje een doodskist voor zijn zaak. "Ik vind het ongepast, maar er is gewoon geen andere weg meer", vertelde hij destijds aan NH Nieuws. 

Horeca ondernemers in Alkmaar zien het niet meer zitten - NH Nieuws

Lees ook

Hulpsite

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0900-0113.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]