Ga naar Content

Schagenaar Jelle R. krijgt 30 jaar cel voor moord op Monnickendamse ex op Malta

MONNICKENDAM/SCHAGEN - Schagenaar Jelle R. (25) is op Malta veroordeeld tot 30 jaar cel voor het vermoorden van zijn ex-vriendin, de 30-jarige Shannon Mak uit Monnickendam.

Foto: Privéfoto

Dat meldt het Maltezer dagblad Times of Malta vandaag.

Mak, die op Malta werkte, werd in de vroege ochtend van 3 augustus 2018 dood aangetroffen bij haar appartement in het plaatsje Santa Venera. Ze lag met doorgesneden keel in een plas bloed, tussen een geparkeerde auto en een muur. Al snel kwam R. in beeld als verdachte, omdat op camerabeelden was te zien hoe hij in de buurt van haar appartement een mes weggooide.

Sectie op Maks lichaam wees uit dat R. haar heeft geslagen en geschopt, en uiteindelijk de fatale messteken toebracht. De zoon van Maks huurbaas getuigde dat hij de bewuste nacht gegil en geschreeuw zou hebben gehoord.

Foto: NH Nieuws

R., die twee jaar een relatie met Mak had gehad, zou het einde van hun relatie niet hebben kunnen verkroppen. Enkele maanden na de moord bekende hij verantwoordelijk te zijn voor Maks dood. "Ik flipte", zei hij, waarmee hij zijn daad aan een vlaag van verstandsverbijstering toeschreef. Gisteren bevestigde hij voor de Maltese rechtbank opnieuw schuldig te zijn.

Lees ook

In een interview met Times of Malta noemde Maks vader R. eerder dit jaar een 'monster' en sprak zijn hoop op een levenslange gevangenisstraf uit. Omdat R. schuld heeft bekend, verdwijnt hij niet voor de rest van z'n leven achter de tralies. Behalve de celstraf is hij veroordeeld tot een boete van 116,47 euro voor wapenbezit.

Herdenking

Daags na de moord werd de Monnickendamse op Malta herdacht door familie en vrienden. Om haar hondje Saïdi en persoonlijke bezittingen terug naar Nederland te halen, werd er een inzamelingsactie op touw gezet. Dat leverde uiteindelijk bijna 5.000 euro op.

Shannons dood kwam hard aan in haar geboortedorp Monnickendam. "De hele familie heeft bij mij aan de overkant gewoond, dus ik zag haar altijd komen en gaan. Heel enthousiast en vriendelijk, altijd lachen", vertelde oud-buurman Ron van Vliet destijds voor de camera van NH Nieuws.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.