Ga naar Content

OM looft 10.000 euro uit voor gouden tip overvallen supermarkten Haarlem en Alkmaar

HAARLEM/ALKMAAR - Wie het OM op het spoor zet van de daders van een ramkraak en een overval op supermarkten in Alkmaar en Haarlem, kan een beloning van 10.000 euro tegemoet zien. De politie houdt er rekening mee dat de twee overvallen zijn gepleegd door dezelfde groep daders, mogelijk in wisselende samenstelling.   

Bij de ramkraak in Haarlem miste de auto personeel op een haar na - Foto: Opsporing Verzocht

Dat werd gisteren bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht, waarin indrukwekkende beelden van de twee overvallen werden getoond. 

Beelden van beveiligingscamera's in de Jumbo aan de Engelenburg in Haarlem tonen hoe in de vroege ochtend van 4 april een gestolen bestelbus de pui ramt en de winkel binnenrijdt. Op dat moment is een medewerkster net bezig met kassalades en de geldautomaat. Ze springt op tijd opzij, en weet daarmee net te voorkomen dat ze wordt geraakt door het kopieerapparaat, dat door de impact van de ramkraak enkele meters de winkel wordt ingeschoven. 

Zodra de bestelbus in de winkel staat, springt de bestuurder eruit en verzamelt, bijgestaan door een tweede overvaller die te voet de winkel is binnengekomen, in ongeveer een minuut tijd zoveel mogelijk kassalades.  De politie vermoedt dat de daders wisten op welk moment ze moesten toeslaan om contant geld buit te maken.  

Overval Jumbo Alkmaar

Dat geldt ook voor de overval op de Jumbo aan de Winkelwaard in Alkmaar op 20 mei, want ook daar stormen de overvallers binnen precies op het moment dat de mobiele geldautomaat in de winkel wordt buitgemaakt. Een klant filmt hoe een van de overvallers onder andere een medewerkster onder schot houdt en geld eist. "Je kijkt de dood dan echt in de ogen", zei de vrouw vorige week in een interview met NH Nieuws. 

Lees ook

De daders gaan er vervolgens met een flink geldbedrag op een zwarte scooter - mogelijk een Gilera Runner - vandoor. Ook in Haarlem sloegen ze op de vlucht op een scooter van vermoedelijk hetzelfde type, al kwamen ze daar op de Groningenlaan ten val, en bleven enkele brokstukken van de tweewieler achter.   De politie hoopt op tips over die beschadigde scooter, of het herstel ervan.

Aanhouding

Vorige week werd er een 51-jarige Alkmaarder aangehouden, die betrokken zou zijn geweest bij de overval in Alkmaar. Zijn rol wordt onderzocht, maar de politie is nog op zoek naar de identiteit van de andere overvallers. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.