Ga naar Content

Inschattingsfout Onana doet Ajax de das om tegen Liverpool

LIVERPOOL - Ajax heeft in de Champions League op bezoek bij Liverpool niet kunnen verrassen. Lang hield het zicht op een goed resultaat, maar een flater van doelman André Onana kon niet meer ongedaan worden gemaakt (1-0).

Foto: Pro Shots

Trainer Erik ten Hag gaf op Anfield de voorkeur aan Edson Alvarez op het middenveld. Dat ging ten koste van Zakaria Labyad, die tegen FC Emmen nog trefzeker was. Voorin koos Ten Hag voor het aanvalstrio Antony, Dusan Tadic en David Neres.

Waarschuwing

Liverpool schoot uit de startblokken en gaf via Curtis Jones meteen een visitekaartje af. Na amper zes minuten raakte de middenvelder met een snoeiharde geplaatste bal de paal vanaf de rand van de zestien.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Jürgen Klopp gaf tegen Ajax de voorkeur aan derde doelman Caoimhin Kelleher. De 22-jarige doelman had slechts een paar wedstrijden in het eerste gespeeld, maar kreeg toch het vertrouwen. Bij een flinke pegel van Noussair Mazraoui kwam Kelleher goed uit de verf door de bal uit de bovenhoek te tikken.

Schuurs

De thuisploeg loerde voornamelijk op foutjes van Ajax en probeerde er vervolgens razendsnel uit te komen via de drietrapsraketten Sadio Mané en Mohamed Salah. Zodra Liverpool er dan vandoor ging, vormde Perr Schuurs in veel gevallen een flinke sta-in-de-weg. De verdediger speelde een van zijn beste wedstrijden in het shirt van Ajax.

Het was grote delen van de wedstrijd een schaakspel op het middenveld. Liverpool speelde niet groots, maar werd een aantal keren in het zadel geholpen door slordigheden bij Ajax in de opbouw. Alleen steeds als het gevaarlijk leek te worden, was daar Schuurs of Tagliafico die op het laatste moment konden ingrijpen.

Blunder

Ajax kwam goed uit de kleedkamer en met een aantal flitsende aanvallen zette het doelman Kelleher flink aan het werk. Echter stond het vizier bij Klaassen en Neres niet helemaal op scherp. Laatstgenoemde was nog het dichtst bij een terffer. De Braziliaan schoot de bal na een redding van Kelleher snoeihard tegen de paal.

Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. André Onana ging gruwelijk de fout in bij een voorzet vanaf de rechterkant. De doelman liet de bal lopen, maar zag Curtis Jones volledig over het hoofd, die daardoor eenvoudig kon binnentikken: 1-0.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Onana nu wel katachtig

De buitenspelers van Ajax misten het venijn om tot echt gevaar te zorgen. Antony schoof de bal nog wel in de handen van Kelleher, David Neres moest de strijd voortijdig staken. Hij viel geblesseerd uit.

In de slotfase maakte Onana zijn fout nog wel enigszins goed door ijzersterk te reageren op de inzet van Roberto Firmino. Na een combinatie schoot de spits de bal richting de hoek, maar Onana tikte de bal met een katachtige redding tegen de paal. De Amsterdammers konden echter weinig meer inbrengen en konden de achterstand niet ongedaan maken. Invaller Klaas-Jan Huntelaar kreeg nog wel een grote kopkans, maar Kelleher bracht uitstekend redding.

Cruciaal duel

Atalanta Bergamo pakte een punt in eigen huis tegen Midtjylland. Daardoor zakt Ajax naar de derde plek in de groep en hangt alles af van de confrontatie van volgende week. Bij winst gaan de Amsterdammers door, bij puntenverlies moet het genoegen nemen met Europa League-voetbal.

Opstelling Liverpool: Kelleher; N. Williams, Matip, Fabinho, Robertson; Wijnaldum, Henderson, Jones; Salah (Williams/90), Jota (Firmino/66), Mané

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui (Huntelaar/86), Schuurs, Blind (Martinez/86), Tagliafico; Klaassen, Álvarez (Labyad/69), Gravenberch; Antony, Tadic, Neres (Traoré/81).

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]