Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Prijs van volkstuinen schiet omhoog: "Bang dat veel mensen hun tuin moeten opzeggen"

1 december 2020, 18.00 uur · Aangepast 1 december 2020, 19.04 uur · Door Frederieke Weel & Flip Linssen & Shaneequa Vrede

AMSTERDAM - De huurprijs van Amsterdamse volkstuinen gaat flink omhoog. Nu ligt de prijs op gemiddeld 47 cent per vierkante meter per jaar, straks wordt dit 2,25 euro. Tuinders maken zich zorgen: "Ik ben bang dat heel veel mensen dit straks niet kunnen opbrengen."

NH Nieuws

De gemeente Amsterdam wil de volkstuinen moderniseren en voor meer mensen openbaar toegankelijk maken. De tuinen moeten in de toekomst voor alle Amsterdammers bereikbaar blijven en daar worden nu een aantal maatregelen voor genomen, zoals het aanleggen van extra fietspaden. 

Maar de flinke huurverhoging, die voor sommige tuinen zelfs 800 procent bedraagt, is voor veel tuinders onbegrijpelijk. De petitie tegen de nieuwe plannen is in een paar dagen al meer dan 14.000 keer ondertekend. "We begrijpen dat er een huurverhoging moet komen, maar dit is buiten proportie," vertelt Saskia Boerma van tuinpark Ons Buiten. "Ik ben bang dat mensen met een aow of een klein pensioentje dit straks niet meer kunnen opbrengen."

Tekst loopt door onder de video. 

Volkstuinen - NH Nieuws

De prijsstijging verschilt per volkstuin, maar is voor iedereen fors. Voor sommige tuinders met een kleine beurs is er een compensatieregeling mogelijk. Een kwart van de tuinders kan een korting van 50% aanvragen op de huurprijs. Aan de overige 75% van de tuinders wordt gevraagd om samen deze korting te financieren. 

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat deze stijging onvermijdelijk is. "De afgelopen jaren, in sommige gevallen tientallen, heeft er nauwelijks een correctie op de huurprijs plaatsgevonden, dat betekent dat volkstuinders minder huur betalen dan andere inwoners van Amsterdam die een stukje groen van de gemeente huren. De huurprijzen worden nu geharmoniseerd, zodat er een lijn wordt getrokken."

Dinsdag 8 december organiseert de gemeente een inspraakavond over de volkstuinparken.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]